Borba za živote zarobljenih Japanaca

Japanska vlada je u utrci sa vremenom kako bi spasila dvojicu državljana, nakon što ih je zarobila grupa ISIL i za njih tražila otkup u iznosu od 200 miliona dolara.

Japanski premijer Shinzo Abe vratio se u Tokio kako bi pronašao najbolji odgovor na novonastalu situaciju.

Novinarima je kazao da će odmah dobiti potpuni izvještaj te da je njegova Vlada u utrci s vremenom u kojoj treba spasiti živote Japanaca, Kenjia Gotoa i Haruna Jukawe.

Obojica su prikazana u videosnimku koji je ISIL jučer objavio.

Goto je novinar koji je zarobljen prošle godine u Siriji, a Jukawa je nakon porodičnih problema odlučio otputovati u Siriju kao vojni savjetnik.

Njih dvojica su se upoznali za vrijeme boravka u Siriji, ali su zarobljeni u različito vrijeme.

Dvije stotine miliona dolara je cijena koju ISIL traži za njihovo oslobađanje, a isti iznos je Japan obećao dati za pomoć državama koje se bore protiv ove grupe.

Insistiraju da će se novac koristiti u humanitarne, a ne vojne svrhe.

“Cilj Japana nije ubijanje muslimana kako to tvrdi ISIL. Pozivamo ih da ne naude dvojici Japanaca te da ih odmah oslobode”, kazao je predstavnik japanske Vlade, Yoshihide Suga.

Kontakt sa otmičarima

“Japanska vlada nije odgovorila na direktna pitanja o mogućem plaćanju otkupnine, ali je obećala da se neće povinovati zahtjevima otmičara. Premijer Abe jasno je poručio da želi veću ulogu Japana u međunarodnoj sigurnosti i to u trenutku kada saveznici poput Velike Britanije i SAD-a pozivaju da se ne plaćaju otkupnine otmičarima”, izvijestio je reporter Al Jazeere Harry Fawcett.

U ovom trenutku Japan ulaže velike napore kako bi se ostvario kontakt sa otmičarima.

U tom cilju u Jordan je poslan zamjenik ministra vanjskih poslova Japana.

Svi su i više nego svjesni da je ISIL, što je i u više navrata pokazao, spreman da ostvari svoje prijetnje.

Izvor: Al Jazeera