Borbe u Jemenu ne jenjavaju

Rat u Jemenu pao je u sjenu sirijskog sukoba, no i tamo su borbe nastavljene. Glavni sukobi između snaga odanih jemenskom predsjedniku Hadiju i pokreta Husi posljednjih dana vode se u centralnom i sjevernom dijelu države, a sigurnosna situacija i dalje je loša i u gradu Adenu na krajnjem jugu zemlje.

Gori rafinerija nafte Burejka u pokrajini Aden na jugu Jemena. Očevici kažu da je eksplozija bombe izazvala požar.

Napad je još jedan podsjetnik na lošu sigurnosnu situaciju u tom dijelu države. Prije nekoliko dana dva policajca su ubijena u bombaškom napadu, dok je prošlog mjeseca ubijen guverner pokrajine. Nakon toga, njegov zamjenik Khaled al-Jaelamani je uveo cjelonoćni policijski sat. Kaže da je to pomoglo da se spase brojni životi, ali da je za potpunu sigurnost neophodno okončati borbe.

„Postoji izvjestan napredak. No, ovo je brutalni rat između vladinih snaga i boraca odanih svrgnutom predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu. Borbe još traju“, ističe on.

Promocija novih vojnika

Borci odani predsjedniku Hadiju su, uz pomoć Međunarodne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, prije šest mjeseci protjerali pripadnike pokreta Husi iz grada. No, građani su i dalje zabrinuti za svoju sigurnost.

„Smatram da pokrajinske vlasti ne bi trebale same biti zadužene za sigurnost u Adenu. To je veliki izazov. Trebalo bi uključiti različite političke i društvene grupe“, smatra novinar Basem al-Shaabi.

Osim snaga odanih predsjedniku Hadiju i pokreta Husi, u Jemenu se bore i ogranci Al-Kaide i oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Predsjednik Hadi je u četvrtak prisustvovao promociji novih pripadnika oružanih snaga. No, s obzirom na učestale napade, vraćanje povjerenja građana u sigurnosni aparat neće biti lak zadatak.

Izvor: Al Jazeera i agencije