Borbe u Jemenu uprkos humanitarnom primirju

Zračne snage koalicije, koju predvodi Saudijska Arabija, gađale su vojnu bazu u blizini Sane, glavnog grada Jemena. Napad se dogodio svega nekoliko sati prije humanitarnog primirja, koje je trebalo početi u ponoć.

Humanitarni radnici navode da im nije jasno kako će dostavljati pomoć,  jer se borbe još vode. Koalicija je proglasila petodnevni prestanak zračnih udara, nakon što su pripadnici pokreta Husi odbačeni od tog strateški važnog grada na jugu zemlje.

Primirje je nastupilo na zahtjev predsjednika Mensoura Hadija, kako bi se mogla dostaviti humanitarna pomoć. Ipak, Saudijska Arabija najavljuje da će odgovoriti na svaki napad pobunjeničkog pokreta.

Pogoršana humanitarna situacija

“Cilj ovog primirja je podizanje opsade nad gradovima poput Lahija i ed-Dalije i dostavljanje humanitarnje pomoći. To je i pružanje još jedne prilike pripadnicima pokreta Husi”, kazao je general Ali Hassan al-Ahmadi.

Pripadnici tog pobunjeničkog pokreta ističu da je jemenska Vlada, koju podržava Saudijska Arabija, izgubila kontakt sa stvarnošću te da u zračnim napadima stradaju brojni civili.

Koalicija je prije dva dana izvela nekoliko napada na položaje pokreta Husi u Taizu, koji tvrde da su pogođena neka stambena naselja i jedan izbjeglički centar te da su poginuli deseci ljudi. Zbog žestokih bitaka koje se tamo vode, u Taiz je dostavljeno malo pomoći. Humanitarna situacija se pogoršava.

Ceste su ili oštećene, ili ih kontroliraju oružane grupe. U zapadnom dijelu države jemenska vojska i plemena koja ih podržavaju navode kako su zaustavili napredovanje pokreta Husi i da utvrđuju položaje.

“Cilj nam je u potpunosti osloboditi Taiz i omogućiti ljudima da se vrate kući. Želimo izgraditi modernu građansku državu za sebe i svoju djecu.”

Pomoć potrebna za 20 miliona ljudi

U južnom jemenskom gradu Adenu su vidljivi tragovi višemjesečnih borbi. Od kako su provladine snage preuzele kontrolu nad gradom, novinari pokušavaju zabilježiti štetu. Humanitarne agencije pozdravljaju kratki prekid vatre, ali pozivaju na uspostavljanje trajnog primirja, kako bi se mogla dotaviti humanitarna pomoć svima.

“Situacija je izuzetno teška. Humanitarna pomoć hitno je potrebna za više od 20 miliona ljudi. Govorimo o lijekovima, vodi, hrani i prihvatilištima. Hitno nam je potrebno rješenje ovog sukoba”, upozorava Tariq Riebl, direktor Oxfama u Jemenu.

Koja god od strana da pobijedi, ovaj rat ostavit će Jemen kao srušenu i iscrpljenu zemlju.

Izvor: Al Jazeera