Borbe u uporištu proruskih separatista

Borbe se vode oko južnih dijelova grada, gdje odjekuje teška artiljerija (Getty Images)

Nastavljena je ofanziva ukrajinske vojske na istoku zemlje. Steže se obruč oko proruskih separatista u Donjecku. Borbe se vode oko južnih dijelova grada, gdje odjekuje teška artiljerija. Još nema podataka o poginulim i ranjenim.

Borbe se vode u Gorlivki, uporištu proruskih separatista, 45 km sjeverno od Donjecka.

Ukrajinski vojni glasnogovornik optužio je separatiste da gađaju stambene četvrti iz višecijevnih raketnih bacača ‘Grad’.

“Bila sam na tržnici kada su ljudi iz NRD-a (samoproglašena “narodna republika Donjeck”) rekli da će biti pucnjave i da se moramo skloniti”, rekla je u telefonskom razgovoru za AFP Ljudmila, stanovnica Gorlivke.

“Dvadeset minuta poslije, pucnjava je počela. Prvi pucnji su dolazili iz grada a poslije sa svih strana. Ništa više ne razumijem”, dodala je, prenosi Hina.

Nešto ranije, Nacionalno vijeće za sigurnost i odbranu reklo je da su ukrajinske snage “uništile nekoliko barikada” koje su bili podigli pobunjenici i da su došli nadomak Gorlivke, grada s 258.000 stanovnika, poznatog i kao baza pobunjeničkog vođe Igora Bezlera.

Ponovno zauzimanje Gorlivke za vlasti u Kijevu važna je etapa u napredovanju prema Donjecku, regionalnom centru i uporištu separatista.

Sve veći broj stanovništva napušta istok Ukrajine u strahu od posljednjih sukoba. 

Nemoguć pristup mjestu srušenog aviona

Međunarodni stručnjaci odustali su od planiranog obilaska mjesta pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine zbog sukoba između proruskih pobunjenika i ukrajinskih vojnika u tom području, objavio je voditelj promatračke misije OESS-a.

“Čuli smo da su sukobi nastavljeni. Ne možemo preuzeti taj rizik”, rekao je novinarima Alexander Hug, zamjenik voditelja promatračke misije Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OEBS) u Ukrajini.

“Stanje sigurnosti na putu prema mjestu nesreće i na samoj lokaciji neprihvatljivo je za nenaoružanu promatračku misiju”, rekao je Hug.

“Sukobi na tom području vrlo će vjerojatno utjecati na mjesto nesreće”, dodao je.

Deset dana nakon pada aviona Boeing 777 kompanije Malaysia Airlines na letu od Amsterdama do Kuale Lumpura s 298 osoba, ostac tijela pojedinih žrtava i dijelovi aviona te predmeti još su raštrkani na mjestu nesreće na koje su inspektori imali ograničen pristup.

Na mjesto nesreće trebalo je stići u nedjelju 30 stručnjaka sudske medicine iz Holandije i Australije kao i nenaoružani policajci iz tih zemalja.

Izvor: Agencije