Borci Al-Kaide uhapšeni u sjevernom Maliju

Francuzi željno iščekuju da ih u Maliju zamijeni blizu 8.000 afričkih vojnika (AFP)

Malijske snage su sjevernom dijelu Malija uhapsile osam boraca za koje se sumnja da su povezani s Al-Kaidom.

Misija starta sredinom marta

Evropska misija za savjetovanje i obučavanje malijskih oružanih snaga (EUTM) mogla bi biti potpuno operativna polovinom marta, doznaje se u utorak od nekoliko savjetnika francuskog ministra odbrane.

Misija “bi mogla biti potpuno operativna od 15. marta ove godine”, rečeno je novinarima na margini posjete ministra Jeana-Yvesa Le Driana Trećoj pješadijskoj regimenti u Vannesu, na zapadu Francuske.

General Francois Lecointre, koji treba zapovijedati misijom, izjavio je u četvrtak u Bamakou da će prvi malijski vojnici početi s obukom “krajem marta, početkom aprila” u vojnoj bazi Koulikoro, oko 200 kilometara udaljenoj od glavnog grada.

Pukovnik Thierry Marchand, jedan od ministrovih savjetnika, kazao je da bi 650 malijskih vojnika trebalo ići na obuku u prvoj godini.
U misiji bi trebala biti 491 osoba, među kojim 172 instruktora.

“Misija će početi s obukom zapovjednog lanca prije nego što formira prve bataljone u aprilu”, precizirao je Marchand.

“Penaest evropskih zemalja želi učestvovati u misiji”, izjavio je jedan od savjetnika.

Do njihovog zarobljavanja je došlo u trenutku kada su francuski borbeni avioni gađali pobunjenička skrovišta i skladišta goriva u sjeveroistočnoj pustinji, u blizini alžirske granice.

Osam osumnjičenih je zarobljeno u Gaou, a očekuje se da budu prebačeni u Bamako, gdje će im se eventualno suditi.

Od osam uhapšenih, šest su Malijci, a uhapšeni su i jedan Nigerijac i jedan Alžirac.

U međuvremenu, delegacija Afričke unije (AU), Ujedinjenih naroda (UN), Evropske unije (EU), predstavnika Zapadnoafričkog tijela ECOWAS-a, banaka i humanitarnih organizacija se trebaju sastati u Briselu u utorak da razgovaraju o budućnosti Malija.

Nakon što su snage predvođene Francuzima u trosedmičnoj kampanji protjerale pobunjenike iz većine njihovih uporišta, uključujući gradove Timbuktu i Gao, deseci francuskih borbenih aviona su u nedjelju izveli više velikih zračnih napada na pobunjeničke kampove za obuku i logističke centre u planinskom masivu na sjeveru Malija, koji se nalaze u blizini granice s Alžirom.

Uništenje baza

“Cilj je uništenje njihovih pozadinskih baza, njihovih skladišta”, kazao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius za radio France Inter.

“Našli su sklonište na sjeveru i na sjeveroistoku, ali se tamo mogu dugotrajno zadržati samo ako nađu način da osvježe svoje namirnice.”

Fabious je rekao da je cilj vojske spriječiti pobunjenike u dobavljanju novih zaliha, tako što su ciljali na veoma “efikasan” način.

Pobunjenici povezani s Al-Kaidom su držali sjeverni dio Malija deset mjeseci, a pobjegli su u planinski masiv Adrar des Ifoghas, u regiju Kidali, planinski dio zemlje u kojem se nalazi pregršt pećina.

Smatra se da pobunjenici sa sobom drže sedam francuskih talaca, koje su kidnapirali u Maliju i Nigeru 2011. i 2012. godine.

Alžir je u ponedjeljak pojačao prisutnost svojih snaga na malijskoj granici kako bi spriječio “infiltraciju terorističkih grupa”, kazao je za AFP Mohamed Baba Ali, član Parlamenta iz južnjačkog grada Tamanrasset.

Francuski predsjednik Francois Hollande je u subotu, tokom posjete Maliju, rekao da francuske snage neće napustiti Mali dok god ne protjeraju sve pobunjeničke grupe povezane s Al-Kaidom, iako se planiraju povući iz zemlje.

“Mi želimo da nas što prije zamjene afričke snage AFISMA-e u gradovima koje držimo”, kazao je francuski ministar vanjskih poslova.

Podrška UN-a

Francuzi su rekli kako željno iščekuju da predaju osiguravanje Malija u ruke blizu 8.000 pripadnika afričkih snaga, koje se postepeno raspoređuju u Maliju po planu koji je podržao UN.

U Parizu je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, nakon sastanka s Hollandeom, podržao taj zahtjev i rekao da bi UN afričku misiju trebao proglasiti zvaničnom UN-ovom operacijom za očuvanje mira.

Zvaničnici UN-a kažu da se zalažu za takav status afričkih snaga.

EU smatra da može brzo pomoći tako što će odmrznuti blizu 250 miliona eura namijenjenih za pomoć u razvoju, koje su zamrznuli nakon puča u Maliju u martu prošle godine.

“Kada se država raspadne, treba vremena da se ona ponovo formira. Ipak, mi moramo pokušati”, kazao je viši zvaničnik EU-a, koji je htio ostati anoniman.

Mali je, također, pogođen velikim nedostatkom hrane. Procjenjuje se da je blizu 18 miliona ljudi širom Sahela izloženo izgladnjivanju.

Međunarodni Crveni križ je saopćio da su, unatoč povlačenju pobunjenika, stanovnici koji su pobjegli od borbi, za koje UN procjenjuje da ih ima preko 350.000 i dalje neodlučni da se vrate svojim kućama.

Do sada se u centralni Mali vratilo samo blizu 7.000 izbjeglih.

Izvor: Agencije