Borci ISIL-a mačetama ubili profesora u Bangladešu

Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za ubistvo univerzitetskog profesora u Bangladešu, kojeg su u subotu napadači mačetama izboli do smrti, a policija je navela da ovaj napad podsjeća na ranije napade članova ove grupe na sekularne i ateističke aktiviste.

Napadači su gotovo odsjekli glavu profesoru engleskog jezika Rezaulu Karimu Siddiqueu (58), kada su ga napali otpozadi dok je hodao ulicom ka autobuskoj stanici u gradu Rajshahi na sjeverozapadu Bangladeša, saopćila je policija, prenosi AFP.

Stotine studenata održalo je proteste nakon što je objavljena vijest o njegovom ubistvu, tražeći hapšenje napadača, saopćila je policija.

Komesar gradske policije Mohammad Shamsuddin rekao je u subotu francuskoj agenciji da policija, na osnovu prirode napada, sumnja da ga je izvela grupa ISIL i da obrazac napada podsjeća na ranija ubistva.

Pripadnici ISIL-a su uzimali za mete i sekularne blogere i studente u nizu ubistava koja su izazvala bijes javnosti i probudila strahove da je sloboda govora ugrožena u Bangladešu, gdje muslimani čine većinu.

Izvor: Agencije