Borci iz Misrate žele osloboditi grad Sirt

Vlada sa sjedištem u Tripoliju, kojoj je legitimitet dao Vrhovni sud Libije, odlučila je poslati odrede iz Misrate kako bi se riješio problem grupe bliskih grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL), koje su preuzele kontrolu nad Sirtom.

Borci iz Mistrate su dobili naredbu legitimne Vlade iz Tripolija da se rasporede u gradu Sirtu. Zadatak je da se bore protiv grupa koje priznaju ISIL, a ovi borci su imali ključnu ulogu u svrgavanju libijskog vođe Muammara Gaddafija.

“Trebamo cijelu Libiju učiniti sigurnom. Ne smijemo šutjeti nakon svih žrtava koje smo podnijeli”, kazao je borac iz Misrate Hussain Baker.

Pred njima je težak zadatak. Čim ovaj konvoj stigne u Sirt, mora pokrenuti ofanzivu kako bi vratili kontrolu nad Vladinim zgradama koje su zauzeli pripadnici grupa bliskih ISIL-u.

Dok se kopnom približavaju Sirtu, za to vrijeme obalska straža patrolira od Misrate do Sirta. Na tom tom dijelu obale ISIL je nedavno pogubio 21 egipatskog kršćanina. Nakon pogubljenja, Egipat je pokrenuo zračne udare na grad Dernu.

Stotine hiljada imigranata

Egipatska vojska tvrdi da su napadi usmjereni protiv kasarni u kojima su smješteni pripadnici ISIL-a, kampova za obuku i skladišta oružja.

Broj egipatskih radnika u Libiji prelazi nekoliko hiljada. Ovi ljudi su u Libiju ušli ilegalno, vlasti su ih uhvatile, a zatim deportirale iz zemlje.

“U ovom imigracionom centru nalazi se sedam ribara koji su prešli granicu bez ikakvih dokumenata. Nad njima smo proveli proceduru, poslali ih u Tripoli i bit će deportirani iz zemlje”, kazao je Moftah Al Baqqar iz imigracionog centra.

U Libiji se nalazi stotine hiljada imigranata, uglavnom iz Afrike. Mnogi od njih su napustili zemlju iz straha od nasilja, koje može u svakom trenutku eskalirati.

Izvor: Agencije