Borci za ljudska prava UN-u: Zaustavite Saudijsku Arabiju

Dva britanska pravnika za ljudska prava zatražila su da se suspendiuje članstvo Saudijske Arabije u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih nacija zbog kršenja ljudskih prava, uključujući hapšenja ili prisilni nestanak 61 osobe od septembra 2017. godine.

Pravnici Ken Macdonald i Rodney Dixon kazali su da će svoj izvještaj dostaviti Vijeću za ljudska prava u Ženevi i zahtijevati od Generalne skupštine UN-a da “hitno razmotri” obustavu članstva Saudijske Arabije, članice Vijeća, zbog brutalnih i sistematskih kršenja ljudskih prava.

Izvještaj dvojice britanskih pravnika optužuje vlasti Saudijske Arabije da uzimaju za metu aktiviste za ljudska prava i političke neistomišljenike i provode sistematsku politiku hapšenja i zlostavljanja, čime se želi ukazati na to da sudstvo u toj državi nije nezavisno.

U izvještaju se navodi da je talas hapšenja počeo 10. septembra prošle godine, kad su uhapšeni aktivisti za ljudska prava i istaknuti vjerski učenjaci, među kojima i Salman al-Odah, koji je nedavno hospitaliziran. Dodaje se da protiv tih zatočenika nisu podignute nikakve optužbe i da vlasti te države nisu otkrile razlog zbog kojeg su oni privedeni.

Mnoga hapšenja

Također je ukazano na hapšenje drugih ličnosti, poput Awada al-Qarnija, Alija al-Omarija, Abdullaha al-Malikija, Essama al-Zamila, Abdul Aziza al-Shubailyja i Issaa al-Hameda u okviru kampanje koja je imala za cilj eliminisati opoziciju. Drugi, poput Al-Odaha, uhapšeni su u kontekstu krize s Katarom.

Dvojica pravnika kažu da se ti zatvorenici ne nalaze u jednom zatvoru. Neki su u zatvoru Dhahban, udaljenom 19 kilometara sjeverno od Džede, koji saudijske vlasti koriste za zatvaranje aktivista za ljudska prava, poput Sauda al-Hashimija. Drugi su odvedeni u Al-Ha'ir, jedan od najvećih zatvora u Kraljevini, a nalazi se 29 kilometara južno od Rijada; postoje izvještaji koji govore o zlostavljanju zatvorenika u tom zatvoru.

Njih dvojica ukazala su i na izvještaje koji govore o kršenju ljudskih prava u proteklih pet godina, a odnose se na građane Saudijske Arabije i Egipta koji su uhapšeni i zatvoreni bez suđenja. Neki od njih izjavili su da su bili izloženi premlaćivanju, uskraćivanju spavanja i liječenja.

Dva britanska pravnika dodala su da su mnogi zatočenici zatvoreni zbog kritikovanja Vlade i korištenja svog prava na slobodu izražavanja, kao i da se u saopćenjima boraca za ljudska prava izražava zabrinutost zbog slučajeva hapšenja djece.

Hitno puštanje zatvorenika

U izvještaju se navodi da su vladine organizacije 2016. godine tražile da se suspenduje članstvo Saudijske Arabije u Vijeću za ljudska prava u kontekstu kršenja vezanih za sukob u Jemenu, s obzirom na to da je Saudijska Arabija dužna poštivati ljudska prava jer je potpisala Arapsku povelju o ljudskim pravima i pristupila Konvenciji protiv mučenja i drugim međunarodnim zakonima.

Također se naglašava potreba da Vijeće za ljudska prava osudi saudijska kršenja i zatraži hitno puštanje na slobodu zatočenika i pritvorenika koji su proizvoljno uhapšeni te da se to pitanje preda Generalnoj skupštini UN-a kako bi preduzela mjere u vezi s tim pitanjem.

Izvor: Al Jazeera