Borghi: Italija mora mijenjati EU ili se iz nje povući

Stav Claudija Borghija je u raskoraku sa službenom politikom Vlade Italije (EPA)

Italiji će biti bolje napustiti Evropsku unije ako nije u stanju promijeniti prioritete evropskog bloka, rekao je Claudio Borghi, vodeći član vladajuće koalicije, koju čine stanka krajnje desnice Liga i populistički Pokret pet zvijezda.

Borghi predsjedava odborom za budžet u Donjem domu Parlamenta i savjetnik je za ekonomiju potpredsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Mattea Salvinija, čelnika Lige.

“Ili ćemo uspjeti promijeniti [EU], ili bismo je morali napustiti”, rekao je na konferenciji u Milanu, u organizaciji sindikata CISL. 

Borghi je evropske parlamentarne izbore, koji će biti održani u maju, opisao kao “posljednju” priliku da se promijeni status quo Unije, za koju tvrdi da je “skrojena po mjerama Njemačke”, ali je “toksična” za Italiju.

‘Ne nula javnog duga’

Naprimjer, Uniji bi prioritet trebao biti “nulta nezaposlenost”, a ne “nula javnog duga”, te bi morala prisiliti Njemačku da provodi ekspanzionističku ekonomsku politiku u korist svojih partnera.

Borghijev stav u raskoraku je sa službenom politikom Vlade, jer premijer Giuseppe Conte ponavlja da Rim ne planira napustiti eurozonu ili EU, a to je ponovio u petak i Salvini.

“Ne namjeravamo mi napustiti Evropu, želimo je promijeniti, poboljšati, ali ne napustiti”, rekao je Salvini.

Izvor: Agencije