Boris Johnson uporedio ciljeve EU-a s Hitlerovim

Nova razmirica oko 'Brexita' je posljednja u nizu onoga što javnost vidi kao borbu za čelništvo u vladajućoj Konzervativnoj stranci (EPA)

Donedavni gradonačelnik Londona Boris Johnson, koji zagovara ‘Brexit’, izlazak Velike Britanije iz Europske unije, usporedio je u nedjeljnom tisku ciljeve EU-a s Hitlerovim, ustvrdivši da je kod oboje u pitanju nakana da ujedine Europu pod jedinstvenom “vlašću”.  

“Napoleon, Hitler, razni ljudi pokušavali su to i završilo je tragično. EU je pokušaj da se to isto učini drugim metodama”, rekao je bivši londonski gradonačelnik, pripadnik britanskih Konzervativaca za list Sunday Telegraph.

‘Demokratski vakuum’

“Međutim ono što temeljno nedostaje, a to je vječni problem, nedostaje temeljna vjernost ideji Europe”, kazao je Johnson, a prenosi Hina.

“Ne postoji jedinstvena vlast koju bi svatko poštovao i razumio. To je razlog ovog masivnog demokratskog vakuuma”, dodao je.

Laburistička zastupnica i bivša ministrica Yvette Cooper, koja sudjeluje u kampanji za ostanak Velike Britanije u EU, optužila je bivšeg londonskog gradonačelnika da igra “prljave, prljave igre”.

‘Histerične tvrdnje’

“Što više ‘mlati’ okolo s ovakvim histeričnim tvrdnjama, to više pokazuje svoj sramotni izostanak prosudbe”, kazala je Cooper. 

“On ne bi trebao igrati političke igre s najtamnijim i najzlokobnijim poglavljem europske povijesti”, istaknula je ova laburistička dužnosnica.

Ova je razmirica posljednja u nizu onoga što javnost vidi kao borbu za čelništvo u vladajućoj Konzervativnoj stranci.

Premijer David Cameron mogao bi se naći pod pritiskom da odstupi s dužnosti ako se glasači na referendumu 23. lipnja odluče za izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Izvor: Agencije