Borisov: Evropska pravila za azil izazivaju podjele u Evropi

Borisov je o problemu migracije govorio nakon sastanka sa češkim premijerom Andrejom Babišem (EPA)

Evropska pravila za azil, koja nalažu da zahtjeve za azil mora obraditi prva zemlja članica u koju tražioci azila stignu, izazivaju podjele u Evropi, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov, čija zemlja predsjedava EU-om u ovom polugodištu.

Nacionalističke, euroskeptične vlade u Poljskoj i Mađarskoj odbijaju primiti tražioce azila po evropskoj shemi po kojoj svaka država članica mora primiti određen broj izbjeglica kako bi se ublažio pritisak na Grčku i Italiju. Slovačka i Češka, pozivajući se na sigurnosne razloge, također su rezervisane prema tome.

“Dablinska uredba ne funkcioniše kako želimo”, rekao je Borisov.

“Ne samo da izaziva podjele nego je doslovno raskolila Evropu”, rekao je na zajedničkoj novinskoj konferenciji sa češkim premijerom Andrejom Babišem.

Gradnja sigurnosnih centara u Turskoj i Libiji

“Mislim da ćemo, uz povjerenje koje vlada među nama, pronaći kompromis”, rekao je, dodajući da bi granice trebale biti zatvorene, a ljudi ulaziti samo preko službenih graničnih prijelaza.

Borisov je rekao da bi u trećim zemljama kao što su Turska i Libija trebalo sagraditi sigurnosne centre za smještaj migranata.

Babiš je naglasio da Češka, koja s tim u vezi razmišlja slično kao i ostale članice Višegradske grupe, neće promijeniti stav.

“Zna se da se želimo boriti protiv tih kvota”, rekao je. “Kvote su neefikasne i potreban je kompromis.”

Izvor: Agencije