Borisov: Trenutak za poruku Evropske unije Balkanu

'Moramo državama kandidatima jasno reći šta mogu očekivati i šta tačno uraditi kako bi ušle u EU', poručio je Borisov (EPA)

Pravi je trenutak da Evropska unija poruči državama zapadnog Balkana da za njih postoji evropska perspektiva, rekao je danas Bojko Borisov, premijer Bugarske, koja narednih šest meseci predsedava Unijom, dok je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker istakao da te države pre ulaska treba da reše granična pitanja kako bi se izbegao sadašnji scenario Hrvatske i Slovenije.

“Ovo je pravi trenutak da državama zapadnog Balkana kažemo da za njih postoji evropska perspektiva. Znamo da do proširenja Unije neće doći za vreme mandata ove Komisije, ali moramo državama kandidatima jasno da kažemo šta mogu da očekuju i šta tačno da urade kako bi ušle u EU”, rekao je Borisov u Evropskom parlamentu u govoru kojim je predstavio program bugarskog predsedavanja

Hina navodi da će se o evropskoj perspektivi Balkana govoriti u maju na samitu u Sofiji, kojem će prisustvovati zemlje zapadnog Balkana, i podseća da će to biti treći takav samit koji će okupiti sve zemlje EU-a i regiona nakon onih održanih u Solunu 2003. i u Zagrebu 2000. godine.

Ako EU ne pomogne Balkanu, to će učiniti Rusija i Kina

“Ljudi na Balkanu iskreno se nadaju da će pre ili kasnije biti pozvani u Evropsku uniju. Neke zemlje su postigle znatan napredak, neke ne toliko veliki, ali sve se trude”, rekao je Borisov.

On je dodao da su zemlje poput Bugarske, kao i druge države u regionu, pokazale da se međusobnim dijalogom mogu prevladati svi problemi.

“Balkan je veoma osetljivo i krhko područje i ako počne da se trese, počeće da se trese i čitava Evropa”, upozorio je predsednik Vlade Bugarske.

On je ocenio da, ako EU ne pomogne tim državama, to će učiniti zemlje poput Rusije, Kine i Saudijske Arabije

“Došao je trenutak da damo šansu tom regionu”, zaključio je Borisov.

Juncker: ‘Rješenje graničnih sporova prije članstva’

Navodi se da se i Junker u obraćanju Evropskom parlamentu složio da zemlje zapadnog Balkana zaslužuju “dobijanje stvarne evropske perspektive”.

“Bugarska je predodređena da vodi balkanske zemlje i da učestvuje u procesu proširenja. Uvek ukazujem na to koliko je Bugarska postigla od ulaska u EU, pogotovo na polju privrede”, rekao je Junker.

On je naveo da je bugarska privreda u proteklom razdoblju rasla za 3,9 odsto, budžet je pod kontrolom, “mnogo boljom nego u drugim državama članicama”, a i zaposlenost beleži pozitivne trendove.

“Moramo reći državama kandidatima koja su naša očekivanja od njih ako žele da pristupe, jer članstvo ne pada sa neba. Svi granični sukobi koji postoje između zemalja zapadnog Balkana moraju da se reše pre ulaska, a ne da ih, kao u slučaju Hrvatske i Slovenije, rešavamo godinama nakon što su ušle u EU”, upozorio je Junker.

Izvor: Agencije