Bosanka britanskom ministru: Stop zatvaranju azilanata

Javid je na skupu govorio i o ocu koji se kao imigrant suočio s rasizmom (Getty Images)

Bosanka na čelu organizacije za zaštitu prava migranata u Velikoj Britaniji usprotivila se britanskom ministru kulture na javnom skupu, tražeći okončanje prakse neograničenog pritvaranja azilanata.

Ministar kulture Sajid Javid, govorio je na predizbornom skupu Citizens UN u Westminister Central Hallu u Londonu, prenosi Guardian.

Obratio se skupu umjesto premijera Davida Camerona koji je ranije obećao da će doći.

Javid je odbio kazati da će se Vlada posvetiti okončanju prakse neograničenog pritvora tražitelja azila. Javid je u početku dobio aplauz za neke odluke Vlade o ograničenju stope kamata na zajmove, te obustavljanja pritvaranja djece.

Međutim, nije mogao kazati da će Vlada odgovoriti na bilo koji zahtjev izložen u manifestu Citizens UK-a, dokumenta koji su napravili skupovi zajednica iz cijele Velike Britanije.

Ispričao je priču o svome ocu, imigrantu koji je došao u Veliku Britaniju iz Pakistana i kojem je rečeno da ne može voziti autobus jer nije bijelac, prije nego što je uspio izboriti promjenu ovog pravila kako bi se pomoglo zajednici.

Javid je potom odgledao kratki film i dramatični prikaz neograničenog pritvora koji, kako navode članovi grupacije Citizens UK, pogađa više od 4.000 osoba.

No, odgovarajući na pitanje o ograničenju pritvora, kazao je kako je odluka o ograničenju „proizvoljna“ i može dovesti do toga da pritvoreni nastave iskorištavati sistem.

Pritvaranje 30.000 ljudi

Odmah mu se usprotivila Zrinka Bralo, jedna od moderatorica skupa, direktorica Foruma za zajednice migranata i izbjeglica.

Otkrivši da je u Veliku Britaniju došla kao izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, kazala je kako previše ljudi pati, te dodala: „Ovo se mora okončati“.

Bralo je kasnije kazala za Guardian: „Ne želim da podižem glas sa margina, želim pragmatičnu i pozitivnu promjenu. Razumijem kompleksnost stanja. Iako gospodin Javid nije obećao ograničenje perioda pritvora, mi želimo ostvariti odnos [s Vladom].“

„Nisam planirala iznijeti svoju priču iz BiH, no njegova priča o ocu me ponukala na to. Ja sam tri godine išla na terapiju nakon genocidnog rata, nije lako nositi se s tim. Došla sam ovdje 1993. godine, a da sam došla sada, mogla sam završiti u pritvoru. Mi osporavamo odluku i pitamo: Zašto zatvarate 30.000 osoba?“

Javid također nije mogao reći da će se Vlada obavezati da realizira bilo koji od zahtjeva Citizens UK, ali to je mogao obećati lider liberalnih demokrata Nick Clegg, koji je govorio poslije ministra kulture.

Clegg je kazao kako on pristaje na sve uvjete, osim na povećanje satnice za radnike u javnom sektoru.

Lider laburista Ed Miliband je posljednji govorio, te naveo kako ne može dati sva obećanja, ali da će raditi sa Citizens UK.

Za razliku od konzervativaca, kazao je da će laburisti okončati praksu neograničenog pritvora, kao i pritvaranje trudnih žena i žrtava seksualnih napada.

Izvor: Agencije