Bosanski jezik ‘pod hitno’ se vraća u Srebrenicu

Načelnik bosanskohercegovačke opštine Srebrenica, Ćamil Duraković, kazao je kako je na pomolu rješavanje pitanja bosanskog jezika u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, prenosi agencija Anadolija.

Duraković dodaje kako ga je o tome obavijestio Dragi Jovanović, direktor te škole, koji je srebreničkom načelniku u telefonskom razgovoru rekao kako je dobio instrukcije da pod hitno vrati ovaj naziv jezika.

“Ne znam kada će se to tačno desiti, danas ili sutra, jer ne znam šta znači to pod hitno. Mislim da će prvo sazvati sjednicu Nastavničkog vijeća”, dodao je Duraković, čije dijete također pohađa nastavu u ovoj školi.

Načelnik opštine Srebrenica je kazao kako Bošnjaci čine više od pola učeničke populacije u Prvoj osnovnoj školi.

Protesti u mnogim školama

Tačnije, njih 60 posto su učenici bošnjačke nacionalnosti, koji su u petak obaviješteni o odluci da više ne mogu pohađati časove bosanskog jezika.

Od početka ove školske godine u školama širom bh. entiteta Republika Srpska umjesto izučavanja bosanskog jezika, potencira se “bošnjački”, ili “jezik bošnjačkog naroda”.

Iz tog razloga, brojni osnovci bošnjačke nacionalnosti iz škola sa područja Zvornika ne pohađaju nastavu, kao ni djeca iz Konjević-Polja, a bojkot nastave je iz istog razloga bio najavljen za ponedjeljak u Srebrenici.

Roditelji osnovaca iz Srebrenice ističu da su, nakon što su čuli vijesti o vraćanju stanja na stari naziv, odustali od najavljenog bojkota u ponedjeljak, ali će se, ako se dogovor ne ispoštuje, ipak odlučiti za obustavu nastave.

Izvor: Al Jazeera i agencije