Bosić iznenađen reakcijom Crne Gore

Pogranični sporovi su uobičajeni i u Evropi i u svijetu, kazao Bosić (Anadolija)

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić rekao je kako i Republika Srpska treba da ima svoj stav o pitanju Inicijative o Sutorini,  jer se njene granice nalaze i na teritoriji općine Trebinje.

Smatra da će se konsenzusom doći do zaključaka koji su u zajedničkom interesu BiH i Crne Gore.

Očekuje raspravu o ovom pitanju, u kojoj će učestvovati relevantni stručnjaci. Na osnovu njihovih zaključaka će se, smatra Bosić, postaviti kamen temeljac za donošenje konačne odluke o Sutorini, primorskoj prevlaci kod Herceg Novog.

Mladen Bosić, inače lider Srpske demokratske stranke (SDS), kaže da je iznenađen reakcijom Crne Gore.  

“Reakcija da se zaustavi slanje ambasadora CG u BiH je suviše oštra. Izjava iz CG da oni ne žele uopće raspravljati oko tih stvari smatram da je, možda, preoštra izjava i ja se zalažem za demokratsko, razumno smirivanje atmosfere i otvorenu raspravu, jer sporovi ovog tipa pogranični sporovi, su uobičajeni i u Evropi i u svijetu”, istakao je Bosić.

‘Unutrašnje talasanje’ 

Izjava lidera SDS-a uslijedila je dan nakon što je crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević izjavio da je inicijativa u vezi sa Sutorinom, rezultat unutrašnjeg “talasanja” u Bosni i Hercegovini i da to pitanje neće utjecati na odnose dvije države koje su priznale jedna drugu u okviru utvrđenih granica.

Kako je poručio u Parlamentu, važno je da i građani Crne Gore, međunarodna zajednica i regionalne države shvate da Crna Gora vodi korektnu regionalnu politiku i da je država kao takva prepoznata u međunarodnoj zajednici.

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje i u maju prošle godine u Sarajevu usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom, podsjeća Radio televizija Crne Gore, prenosi Tanjug.

Dvije vlade su u junu, odnosno u novembru, utvrdile prijedlog ugovora o državnoj granici, prema kojem ova primorska prevlaka ostaje u sastavu Crne Gore.

Nedavno je Rezolucijom o Sutorini, podnesenom na izjašnjavanje Parlamentu BiH, traženo da se međudržavni ugovor odbaci kao štetan.

Reakcije Podgorice

Predstavnički dom je zadužio Ustavotvornu skupštinu da do 27. februara održi javnu raspravu o Sutorini, nakon čega će poslanici utvrditi konačan stav o predloženoj rezoluciji.

Zbog otvaranja tog pitanja zvanična Podgorica je najprije izrazila zabrinutost, a nakon toga odložila slanje ambasadora u Sarajevo.

Zvaničnici Crne Gore su saopćili ranije da je pitanje Sutorine završeno i da očekuju skoro potpisivanje ugovora o državnoj granici.

Izvor: Al Jazeera i agencije