Bosna Sema u rukama Amerikanaca?

Bosna Sema želi ograditi se od karaktera „turske škole“ (Ustupljeno Al Jazeeri)

Glasnogovornik Bosna Sema obrazovnih ustanova Orhan Hadžagić potvrdio je za Al Jazeeru da se škole te obrazovne institucije prodaju Amerikancima.

Neslužbeno saznajemo da je riječ o jednoj američkoj kompaniji čiji su vlasnici Turci, no Hadžagić to nije potvrdio, niti demantovao. Također, prema neslužbenim informacijama, potpisivanje ugovora desilo danas u toku dana, a glasnogovornik samo može potvrditi da su pregovori u poodmakloj fazi, te da pregovaraju s američkom kompanijom koja je zainteresirana za kupovinu svih obrazovnih institucija unutar Bosna Seme.

Hadžagić je u ranijem intervjuu za Al Jazeeru kazao da se Bosna Sema želi ograditi od karaktera „turske škole“, što je ujedno i osnovni razlog zalaganja na promjeni vlasničke strukture, ali da doslovna prodaja ustanova „nikada nije bila opcija“.

Da li su nova dešavanja dio najavljenih investicija iz partnerskih fondova ili je u pitanju konkretan potez u promjeni vlasničke strukture, nije zvanično potvrđeno.

U septembru mjesecu, rukovodstvo Bosna Seme je Islamskoj zajednici u BiH uputilo zvanični dokument kojim se izražava namjera predavanja tih obrazovnih ustanova u vakuf IZ-a.

Ubrzo zatim, uprava Bosna Seme povlači se iz pregovora sa Islamskom zajednicom uz obrazloženje da uslovi koji su navedeni u Pismu namjere, dokumentu kojim se očituje inicijativa predaje Bosna Seme u poseban vakuf pri Islamskoj zajednici, nisu zadovoljeni.

„Bosna Sema ima određena kreditna zaduženja, a kao ustanova koja je opterećena kreditom ona ne može prema šerijatsko pravnoj osnovi postati vakufsko dobro. Uslijed kreditnog zaduženja  pravni subjekat može postati vlasništvom banke, a to je glavni razlog iz kojeg nismo mogli da upotpunimo elemente Pisma namjere“, navedeno je iz Bosna Seme.

Gulenove škole

Od početka političke krize Turskoj, domaći mediji prenose da se Bosna Sema nalazi u vlasništvu članova organizacije koja je, prema turskoj vladi, odgovorna za pokušaj državnog udara. Konkretno, da spadaju u kategoriju takozvanih “Gulenovih škola”.

Ankara za neuspjeli puč izveden 15. jula krivi sljedbenike imama Fethullaha Gulena, koji se nalazi u samonametnutom izgnanstvu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Organizacija koju Ankara zove FETO, a čije vođenje pripisuje Gulenu, tereti se za niz krivičnih djela u Turskoj, uključujući prisluškivanja najviših zvaničnika i pokušaj svrgavanja legalne i legitimne turske vlasti posredstvom pripadnika te organizacije koji su proteklih godina, prema turskoj vlasti, tajno infiltrirani u sve institucije Turske.

Izvor: Al Jazeera