Bosnić: Sve ekipe s Balkana mogu u Ukrajinu

Sarajlija će voditi reprezentaciju Švedske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2015. godine (FIBA)

Piše: Sead Fadilpašić

Novi selektor košarkaške reprezentacije Švedske je Vedran Bosnić, Sarajlija koji je trenersku karijeru počeo 2007. godine u švedskom klubu Sodertalje Kings.

Za vrijeme duge i uspješne profesionalne karijere branio je boje čak 15 klubova u devet zemalja, uključujući i nekadašnjeg prvaka Evrope KK Bosnu. Između ostalih klubova, Bosnić je igrao za tuzlansku Slobodu, litvanski Lietuvos Rytas i hrvatsku Šibenku.

Nakon dvije sezone provedene na mjestu pomoćnog trenera Bosnić je postao prvi trener Sodertalje Kingsa u sezoni 2010/2011. U prvoj sezoni osvojio je titulu i proglašen najboljim trenerom švedske košarkaške lige, a istu titulu dobio je i naredne godine.

Bosnić će reprezentaciju Švedske voditi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2015. u Ukrajini, gdje će Šveđani igrati u grupi F s reprezentacijama Latvije, Slovačke i Rumunije.

Težak protivnik

“Prvi cilj je da vidimo ko će, od igrača koji mogu igrati, nastupati u kvalifikacijama tokom ljeta. Prvo ćemo napraviti dobar plan i program priprema, da od igrača iz Švedske, te dva igrača iz američke NBA lige, sastavimo kvalitetan tim”, kaže za Al Jazeeru Bosnić.

Na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Ukrajini 2015. godine Švedska će se sa Latvijom, Slovačkom i Rumunijom boriti za prolaz dalje. Selektor smatra da to nije nimalo lagan zadatak, ali je uvjeren da selekciju može odvesti u Ukrajinu.

“Latvija je daleko najjači protivnik u našoj grupi, jer dugo igraju zajedno. Na prošlom Evropskom prvenstvu su bili u jednoj od po meni najjačih grupa, u grupi sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine, i prošli su u drugi krug, jer su jako kvalitetni. Imaju mnogo zaista dobrih igrača, te puno iskustva, zbog čega ih vidim kao prve favorite. A mi trebamo gledati našu šansu u susretima sa Slovacima i Rumunima, da tu napravimo razliku i preko njih se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo”, zaključuje Bosnić.

U kvalifikacijama učestvuju i tri reprezentacije iz regije: Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a Bosnić vjeruje da sve tri imaju dovoljno kvaliteta za plasman dalje.

“Mislim da sve tri reprezentacije imaju dobre šanse i da se svi mogu kvalifikovati. Bosna i Hercegovina ima Engleze i Island i mislim da uz dobre pripreme i rad neće biti problema da idu dalje. Isto tako, zavisi da li će Englezi doći u punom sastavu, uz nekoliko NBA igrača ili ne – daj Bože da neće, jer bi onda vjerovatno bilo mnogo lakše.”

Kao i reprezentacija Bosne i Hercegovine, Švedska je na Eurobasketu 2013. godine zauzela 13. poziciju, a njihov novi selektor kaže da bi volio da se ove dvije reprezentacije sretnu i odmjere snage u Ukrajini slijedeće godine.

Bez prognoza

“Daj Bože da se sretnemo, jer to znači da su se i Bosna i Hercegovina i Švedska kvalifikovale za Evropsko prvenstvo. To bi bilo fenomenalno – da obje ekipe prođu, i volio bih da se sretnemo i da igramo jedni protiv drugih. Što da ne?”

Pobjednika nije želio prognozirati jer, kako kaže, ima mnogo jakih reprezentacija, ali smatra da su i Hrvatska i Srbija izuzetno opasne selekcije.

“Ima puno jakih reprezentacija i vrlo je teško prognozirati ko će osvojiti to prvenstvo, jer mnogo zavisi od toga ko će u kojem sastavu nastupiti. U zadnje vrijeme su Španija i Francuska jake reprezentacije, kao i Litvanija, te Hrvatska koja je prošle godine bila četvrta, a tu je i Srbija sa selektorom Đorđevićem, koja će sigurno ostvariti dobar rezultat.”

Eurobasket će se održati 2015. godine u Kijevu, Donjecku, Ljvivu, Odsesi, Harkivu i Dnjepropetrovsku, a od reprezentacija iz regije, plasman su već osigurale selekcije Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Izvor: Al Jazeera