Bošnjačka djeca u Srebrenici odbila primiti knjižice

Djeca bošnjačke nacionalnosti koja pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici nisu primila đačke knjižice jer u njima, umjesto odrednice bosanski jezik piše “jezik bošnjačkog naroda”.

Njihovi roditelji su i ranije najavili odluku o bojkotu nastave, kao i tužbe protiv nastavnika koji su potpisivali učeničke knjižice.

Neki roditelji su prisustvovali podjeli knjižica, ali su ih odbili uzeti.

“Nemam namjeru uzimati knjižicu dok god ne bude u njoj pisalo bosanski jezik. Ne možemo da se izjasnimo kako mi želimo, nego nam to drugi određuje i normalno da smo poniženi“, kazao je otac Adil Jahić.

‘Milenij opstojnosti bosanskoga jezika’

Direktor škole kaže da je postupio prema instrukciji Ministarstva prosvjete Republike Srpske.

“Ja to objašnjavam tako što smo mi početkom juna zaprimili obavještenje Ministarstva prosvjete i kulture u kojem se daju jasne instrukcije kako se upisuje jezik naroda. To je jasna instrukcija u skladu sa Ustavom RS-a“, istakao je on.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić poručuje kako je nemoguće negirati bosanski jezik.

Podsjeća da su se Bošnjaci, ali i drugi građani BiH, na prethodna dva popisa izjasnili da govore bosanskim jezikom.

Zbog toga je organizirao u Banjoj Luci konferenciju naziva “Milenij opstojnosti bosanskoga jezika“ na kojoj će biti predstavljeno više od 20 radova iz te oblasti.

Na konferenciji sudjeluje 36 stručnjaka iz BiH i susjednih zemalja.

Borba svih Bošnjaka

On je istakao da će roditelji bošnjačke djece u tom entitetu imati podršku, odluče li se tužiti vlasti zbog diskriminacije.

“Borba za jezik nije personalno, lično pitanje nikoga. Dakle, to je borba svih Bošnjaka na prostoru ovog entiteta. Mi smo uvjereni da samo zajedno možemo ostvariti naša prava, doći do prava koja su nam zagarantovana Ustavom i pravom i to je jedna od mogućnosti. Dakle, sve ono za šta se odluče roditelji učenika, mi ćemo podržati. Naravno, daćemo im određene sugestije da ne bi krenuli u pogrešnom pravcu“, zaključio je on.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a smatra “neprimjerenim i netačnim“ Salkićeve tvrdnje da učenici bošnjačke nacionalnosti nemaju jednake mogućnosti u obrazovnom sistemu tog bh.entiteta.

“Nije istina da je u obrazovnom procesu u RS-u prisutna diskriminacija i segregacija. Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje Ustav RS-a i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje nijednom narodu pravo na jezik“, tvrdi se u saopćenju iz tog resora entitetske vlade.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da je priča o „Mileniju opstojnosti bosanskog jezika” izmišljena. 

“Ako neko hoće da nešto se zove bosanski, onda svi moraju da budu uključeni u Bosni u to. Mi ne pretendujemo da imamo ijedno bosansko obilježje u bilo čemu što je u Srpskoj. Ne možemo da prihvatimo da nam neko nametne bilo šta, pa ni jezik”, kazao je Dodik.

Ustavni sud BiH ranije je donio odluku kojom je utvrdio da je riječ o diskriminaciji jednog dijela učenika i utvrdio da svaki narod ima pravo svoj jezik zvati kako želi.

Također, Ustavni sud BiH je konstatirao da Ustav te zemlje nigdje ne propisuje da se imena jezika kojim govore konstitutivni narodi moraju vezati za ime konstitutivnog naroda.

Ime jezika ne može biti uvjetovano ni lingvističkim pravilima, zato što je ustavno pravo na ime jezika odvojeno od sadržaja jezika, standarda jezika, itd.

Izvor: Al Jazeera