Bošnjački đaci iz RS-a uče u improviziranoj školi

Presuda po tužbi roditelja bošnjačke djece iz sela Vrbanjci kod Kotor-Varoši bit će donesena 13. februara. Oni su tužili Ministarstvo prosvjete i kulture bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i područnu Osnovnu školu jer njihovoj djeci nije omogućena nastava iz nacionalne grupe predmeta. U toku je i protivtužba škole, jer su roditelji prestali slati djecu na nastavu.

U međuvremenu, djeca su nastavila školovanje, ali u improviziranoj školi i po programu drugog entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine. Ekipa Al Jazeere posjetila je prostorije Medžlisa Islamske zajednice u Vrbanjcima, gdje nastavu pohađa 81 učenik.

“Sada pripadaju Osnovnoj školi iz Jelaha, u drugom entitetu, Federaciji Bosne i Hercegovine”, izvještava reporterka Ljiljana Smiljanić.

Nadoknadili izgubljenu godinu

Trinaestogodišnjoj učenici Nedžli Hazić matematika je omiljeni predmet. Kao i njene prijateljice i prijatelji, posljednja tri mjeseca je u školskoj klupi, nakon godinu dana pauze.

“Nije bilo toliko teško. Onako… Malo smo više morali učiti. Eto…”, kaže Nedžla.

Učenici rade prema nastavnom planu i programu Zeničko-dobojskog kantona, zbog nacionalne grupe predmeta, uključujući bosanski jezik i islamski vjeronauk. Nastavnici i učitelji su iz Kotor-Varoši i Jelaha. Zadovoljni su napretkom djece.

“Uspješno usvajaju sve nastavne sadržaje koji su predviđeni planom i programom, što je, naravno, potvrdilo i polaganje ovih predmeta u centralnoj školi ‘1. mart’ Jelah”, navodi Suzana Kurdić, profesorica razredne nastave.

Polaganjem predmeta tokom zimskog raspusta nadoknadili su izgubljenu godinu, kaže jedan od roditelja. Sretan je što više ne gube vrijeme, ali nada se trajnom rješenju.

“Nisam zadovoljan što to nije riješeno da djeca idu zajedno u OŠ ‘Sveti Sava’ Vrbanjci. Što to nije riješeno da sva djeca imaju ista prava, kao što smo mi tražili. Da imaju nacionalnu grupu predmeta, da djeca sjede zajedno u školskim klupama”, ističe Nedžad Smajlović, predstavnik roditelja.

Nada u trajno rješenje

Ranije su iz Ministarstva prosvjete RS-a poručili kako neće priznati diplome ovih đaka. Pojasnili su da se djeca moraju vratiti u školu u Vrbanjcima i pratiti nastavu prema programu tog bh. entiteta. Zbog toga su neke porodice iz Vrbanjaca odselile, a 30 đaka se vratilo u školu. Ipak, većina roditelja ne odustaje.

Nedžla planira dalje školovanje. Želi i na fakultet: “Medicinu ću upisati…”

– Zašto?

“To mi se nekako više sviđa.”

Roditelji djece ipak se nadaju skorom dogovoru. Također se nadaju kako njihova djeca neće još dugo pohađati nastavu u improviziranim prostorijama, već da će se vratiti u klupe OŠ “Sveti Sava” u Vrbanjcima.

Izvor: Al Jazeera