Bošnjački učenici u RS-u trpe zbog igara odraslih

Ukoliko se ne dođe do rješenja, roditelji najavljuju nove tužbe (Al Jazeera)

Piše: Vedrana Maglajlija

Za stotine djece bošnjačke nacionalnosti u bh. entitetu Republika Srpska odlazak u školske klupe prvog dana septembra bio je neizvjestan.

Zbog zahtjeva za uvođenje nacionalne grupe predmeta te spornog “jezika bošnjačkog naroda”, umjesto dosadašnjeg predmeta bosanski jezik, roditelji iz Kotorskog, Vrbanjaca i Konjević-Polja vikend su proveli na sastancima, utvrđujući još jednom svoje zahtjeve upućene vlastima RS-a.

Tako je odlučeno da će bošnjačka djeca iz Vrbanjaca i Konjević-Polja i ove godine ići na instruktivnu nastavu, jer nisu dobili nacionalnu grupu predmeta koju traže godinama.

S druge strane, učenici u Kotorskom će krenuti u školu po nastavnom planu RS-a, ali će bojkotirati časove na kojima bi se trebao učiti “jezik bošnjačkog naroda”.

Vlasti RS-a ustrajavaju u tome da u Ustavu ovog entiteta piše da se u njemu koristi “jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda”, pa se po “pravilima tvorbe”, jezik bošnjačkog naroda zove ”bošnjačkim”.

“Djeca trpe zbog igre odraslih”, opisao je Sead Imamović, roditelj iz Kotorskog, ono što se trenutno dešava s učenicima bošnjačke nacionalnosti.

Kako je potvrdio za Al Jazeeru, umjesto djece, prvi dan nastave u školske klupe u područnoj školi “Milan Rakić” u Kotorskom sjest će njihovi roditelji i preuzeti raspored časova, kao simboličan čin, koji, kaže, pokazuje da ne odustaju od svojih zahtjeva.

Posljedice zbog izostanka sa nastave

Jedan od njih od kojeg, ističe, sigurno neće odustati je pravo na bosanski jezik, zbog čega su u junu odbili preuzeti svjedočanstva svoje djece, jer je u rubrici “maternji jezik” bio upisan “bošnjački jezik”.

“Ukoliko se to ne usvoji, postoji mogućnost da djeca u narednom periodu nikako ne pohađaju nastavu. Također, još uvijek razmišljamo o tome i da jedan dan u sedmici bojkotiremo nastavu te da djeca taj dan ne idu u školu, sve dok se naši zahtjevi ne ispune”, upozorava.

Dodaje da djeca ne bi trebala trpiti posljedice zbog izostanka sa nastave.

“Pitali smo ministra prosvjete RS-a Daneta Maleševića i on je dao obećanje da neće biti nikakvih posljedica. Ali, i pod cijenu da ih bude, mi nećemo dozvoliti djeci da pohađaju taj jezik. Ipak, mislim da rješenje lebdi negdje u zraku i nadam se da će se donijeti brzo.”

Roditelji u Kotorskom tražit će i nacionalnu grupu predmeta, s obzirom da u školu ide 130 bošnjačke djece od ukpuno 150-ak učenika, čim, kako objašnjava Imamović, dobiju kriterije po kojima bi se ona trebala odobriti.

‘Rješavati stvari u hodu, da djeca ne trpe’

Takav zahtjev već više od dvije godine imaju i roditelji u Vrbanjcima i Konjević-Polju, zbog čega njihova djeca pohađaju instruktivnu nastavu po planu i programu kantona, a na kraju školske godine predmete polažu u školama entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Prema međuentitetskom sporazumu iz 2002. godine, učenicima bošnjačke nacionalnosti, kojih je u ovim školama bilo više od 50 posto, trebalo se omogućiti uvođenje bosanskog jezika, historije, geografije, vjeronauke…

Nedžad Smajlović iz Vrbanjaca ističe da su roditelji čak pristali na “jezik bošnjačkog naroda”, kako bi dobili nacionalnu grupu predmeta u osnovnoj školi “Sveti Sava” u Kotor Varoši, ali su na kraju, kaže, vlasti RS-a povukli taj prijedlog.

“Djeca će u utorak, kao i prethodnu godinu, krenuti na instruktivnu nastavu u Medžlisu Islamske zajednice u Kotor Varoši, koju je organizirala škola ‘1. mart’ iz Jelaha, po nastavnom programu Zeničko-dobojskog kantona”, objašnjava Smajlović.

Ipak, dodaje, vjeruje da će se sve to riješiti brzo i da će osamdesetak djece iz Vrbanjaca dobiti nacionalnu grupu predmeta.

“Mi smo bili pristali na ‘jezik bošnjačkog naroda’, pa bi onda to rješavali u hodu. Rekli su da sve to pada u vodu, ali po priči ministra Maleševića, djeluje mi da će oni na kraju pristati na to.”

Međutim, “bošnjački jezik” i “jezik bošnjačkog naroda” nije bio prihvatljiv za roditelje iz Konjević-Polja. Jedan od njih, Vehid Dedić, ističe da će djeca nastaviti i ove školske godine pohađati instruktivnu nastavnu u Novoj Kasabi.

‘Ne postoji nastavnik jezika bošnjačkog naroda’

“Ministar Malešević je bio otvoren prema nama i rekao nam da možemo dobiti nacionalnu grupu predmeta, ali da uzmemo udžbenik iz Tuzlanskog kantona, na kojem piše bosanski jezik, s tim da će u dnevniku i svjedočanstvima biti upisan ‘jezik bošnjačkog naroda’. Ja ne vidim tu nikakvu logiku i postavio bih pitanje – da li postoji nastavnik koji predaje ‘jezik bošnjačkog naroda’? Nema i oni pokušavaju dobiti na vremenu.”

Dedić razočarano zaključuje da ne zna šta vlasti RS-a dobijaju ako njihova djeca ne idu na predmet bosanski jezik, što je, dodaje, nešto što im pripada po Ustavu Bosne i Hercegovine.

Zbog toga će 115 učenika iz Konjević-Polja ponovo pohađati nastavu po planu i programu jednog od kantona u Federaciji.

Ministar prosvjete i kulture RS-a protekle sedmice je rekao da je pregovarao s roditeljima te da se nada da će doći do rješenja.

“Nudio sam ono što piše u Ustavu [RS-a], nisam nudio nikakve nove nazive. Problem se mora riješiti”, rekao je.

Ukoliko se ne dođe do rješenja, roditelji najavljuju nove tužbe te kažu da neće odustati od prava koja imaju njihova djeca.

Izvor: Al Jazeera