‘Botovi’ u Rusiji promovišu vladine stavove

Jedna je aktivistkinja u Rusiji razotkrila kompaniju koja je navodno upošljavala ljude da promovišu vladinu politiku na internetu.

Posao takozvanih ‘botova’, između ostalog, bio je da na društvenim mrežama vrijeđaju zapadne lidere.

Aktivistkinja Ljudmila Savačuk je  Al Jazeeri kazala kako je, zajedno sa stotinama drugih, bila zadužena da hvali vladu i kritikuje Zapad.

Među temama o kojima je pisala bilo je i ubistvo jednog od lidera ruske opozicije.

“Ponekad mi je zadatak bio da hvalim rad vlade i grdim strane političare. Na dan kad je Boris Nemtsov ubijen, pisali smo negativno o njemu, optuživali smo ga da je krao novac. Neki od nas nisu znali ni ko je Nemtsov, ali su pisali o njemu“, istakla je Savačuk.

Optužnica protiv kompanije

Advokat koji zastupa ovu kompaniju nije želio da da bilo kakav komentar. Niko čak ne zna ni u čijem je kompanija vlasništvu. Nakon što je izašla u javnost sa ovim informacijama, Ljudmila je podigla i optužnicu protiv kompanije. No, ‘botovi’ često rade na ivici zakona.

“Ovde je riječ o borbi za politički i društveni uticaj, a poprište te borbe su društveni mediji“, izvijestila je reporterka Al Jazeere, Emma Hayward.

Ta borba može da bude izuzetno žestoka, pogotovo u vrijeme sukoba i diplomatskih razmirica. Države, organizacije i pojedinci nastoje nametnuti svoju verziju priče.

“Jedna strana tvrdi jedno, druga nešto drugo. Međutim, na društvenim medijima teško da imate vremena za provjeru činjenica, tako da one nikad ne dođu u prvi plan. Zapravo, cilj je nadglasati onog drugog“, zaključio je Ivan Zasurski, analitičar medija.

No, ponekad je teško kontrolisati količinu buke koja se stvara. Kako stvari zasad stoje, ‘botovi’ će nesmetano nastaviti da rade svoj posao.

Izvor: Al Jazeera