Božićna atmosfera u SOS selu

U svijetu djeluje više od 450 SOS Dječijih sela, koja se brinu za djecu bez roditelja i onu bez adekvatne roditeljske skrbi.

U Hrvatskoj postoje dva ovakva sela, a porodicu u turopoljskom selu Lekenik, na pola puta između Zagreba i Siska, posjetila je novinarka Al Jazeere Ivana Brkić, te provjerila kako se tamo dočekuje Božić.

„Božićno drvce u ovoj SOS obitelji je spremno. Sad samo treba čekati Djeda Božićnjaka“, opisala je božićnu atmosferu naša novinarka.  

Giovanni je najmlađi član šesteročlane porodice, te SOS mama Zdenka oko njega ima najviše posla.  Međutim, kako kaže, nije joj teško, te je nakon gotovo 14 godina i 13 odrasle SOS djece, koja su napustila selo, sve i dalje veseli.

“Ja imam život i van SOS obitelji, ali mislim da dajem više od posla, znači to nije čisti profesionalizam, tu su uključene emocije i puno više od toga“, ispričala je Zdenka.  

Petra, koja je u selo stigla prije nekoliko godina, najviše uživa u Božićnim praznicima.

„Gledam TV, igram se sa Giovannijem, prijateljima. Idem na odbojku i glumim”, kaže Petra.

‘Ljubav i toplina’

Hrvatska ima dva SOS Dječija sela. Lekenik, koje je prvo izgrađeno, još 1992. godine, ima 15 kuća u kojima je smješteno 72 djece. Većina djece otišla je svojim biološkim roditeljima za ove Božićne praznike.

Djeca koja za Božić ostanu u selu druže se i u društvenom centru.

Psihologinja Ivana Zelić pojašnjava da se s njima puno radi.

“Djeca ovdje dolaze po mišljenju suda i centra za socijalnu skrb. To su djeca o kojoj roditelji ne mogu brinuti. Najčešće imaju biloške roditelje, ali iz nekog razloga ne mogu živjeti s njima. Razlozi mogu biti razni”, kaže Zelić.

„O razlozima nismo razgovarali sa Zdenkom i njezinom SOS djecom. Nismo ni trebali. Ljubav i toplina, koju smo osjetili je dovoljna“, rekla je naša reporterka.  

Mama Zdenka kaže da se trudi napraviti djeci okruženje kako bi osjetili toplinu porodice.

Giovanni je zadužen za Božićnu atmosferu, dok se ona brine za porodični ručak i kolače, bez kojih su praznici nezamislivi.

Izvor: Al Jazeera