Oglasi

Božićna poruka: Papa pozvao na mir u svijetu

U božićnoj poruci 'gradu i svijetu' Papa pozvao na molitvu za sve ljude koji žive u patnji, mir u svijetu i poštivanje vjerskih sloboda.

Kršćani koji Božić obilježavaju po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju praznik rođenja Isusa Hrista. U tradicionalnoj božićnoj poruci Urbi et orbi - gradu i svijetu, poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI pozvao je na molitvu za sve ljude koji žive u patnji.  

Sa balkona bazilike Svetog Petra u Vatikanu, papa Benedikt XVI pozvao je na mir u Siriji, duboko ranjenoj i podijeljenoj sukobom koji, kako je rekao, ne štedi ni nevine, civilne žrtve.

"Pozivam da se zaustavi prolijevanje krvi, da izbjegle i raseljene osobe pronađu svoj dom, da se kroz politički dijalog zaustavi sukob u Siriji", rekao je papa.

Uputio je poziv na mir u i Libanonu, Iraku, Nigeriji, Maliju..., na poštivanje vjerskih sloboda u Kini i pronalazak političkog rješenja za arapsko-izraelski konflikt.

Molitva za Mendelu

"Neka mir proklije u zemlji u kojoj je rođen Isus i neka On podari Izraelcima i Palestincima hrabrost da okončaju dugogodišnje borbe i podjele", rekao je papa Benedikt XVI.

Papinu poruku - gradu i svijetu, pratilo je više desetaka hiljada vjernika. Došli su iz svih krajeva svijeta da čuju njegovu poruku i božićnu čestitku izgovorenu na 65 jezika.

Za to vrijeme, u Crkvi Kristovog rođenja u Betlehemu, okupilo se nekoliko stotina vjernika na misi. U Južnoj Africi, vjernici su molili za ozdravljenje Nelsona Mendele. Misa u crkvi Regine Mundi, u južnoafričkom gradu Sowetu, bila je za bivšeg predsjednika koji je život posvetio borbi protiv aparthejda, a sada se, bori za život.

Želimo mu brz oporavak, sretan Božić i njemu, i njegovoj porodici. Želimo mu dobro u danima koji su mu ostali", poželjela je Mendeli Ivy Mncube, stanovnica Soweta.

Božić se slavi i u drugim dijelovima svijeta. Većina prazničnih poruka posvećena je ljubavi, izgradnji mira i tolerancije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.