Božićni sajam u Briselu uz jake mjere sigurnosti

Nakon šest dana gotovo potpune blokade grada, u Briselu je otvoren Božićni sajam. Uz pojačane mjere sigurnosti, prvi posjetitelji su obišli kućice s božićno-novogodišnjom ponudom, a uz njih i brojni vojnici, policajci i ekipe privatnog osiguranja.

Gradsko središte je ograđeno. Policija i vojska su spremni, a kroz pojedine dijelove se ne može proći bez kontrole.

Organizatori Božićnog sajma su ovakvu sliku odmah najavili. Zamjenik gradonačelnika Philippe Close kaže da su sretni samim time što sajam nije posve otkazan.

“Postoji balans između toga da smo mogli otvoriti Božićni sajam i mjera osiguranja. Imam povjerenja u policiju i vojne snage. Oni su rekli da možemo otvoriti. Znamo da je moguć rizik, istina, ali treba nam život u Briselu. Jako je važno da u ovo božićno doba grad može nešto ponuditi”, ukazuje Close.

Jedna skupina prijatelja iz Velike Britanije odlučila je posjetiti Brisel upravo ovaj vikend. Kažu, razgledavaju bez straha.

“Mislili smo, kad bi svi otkazali, prepustili bi se strahu. Tako smo rekli: ‘Ne, idemo’. I osjećamo se sasvim dobro. Bez ikakvih problema”, kažu Brenda Johnson i Anne Quayla.

Osjećaj sigurnosti zbog policije

Međutim, prvi sati božićno-novogodišnjeg ugođaja su prošli skromno. Tijekom dana rijetko se koji posjetitelj našao tu.

“Mislim da ljude plaši ovo što se događa u Europi, ali mene nije strah terorista. Moramo nastaviti s našim životom normalno. Moramo nastaviti živjeti i ići dalje”, smatra Edwins Erebrie iz Španjolske.

Skupina mladih Belgijanaca se nada da će iz dana u dan ljudi biti hrabriji.

“Nikad se nisam osjećala sigurno kao sada. Stvarno me nije strah. Upravo suprotno. Obično me više strah nego sada”, priznaje Saskia de Leeuw.

“Imam isti osjećaj. Mislim da policija i osiguranje čine najbolje kako bi nas držali sigurnima i ne osjećam se u opasnosti. Već sam blagdanski-božićno raspoložen. Nema problema”, dodaje Bram Bombeek.

Upravo zbog sigurnosti idućih nekoliko dana sajam će raditi i skraćeno radno vrijeme.

“Posljednjeg mjeseca u godini Brisel posjeti više od milijun ljudi. Brojni mali poduzetnici ovise o prihodu stečenom u ovom razdoblju. No, sada strahuju da bi nove sigurnosne mjere mogle smanjiti njihov prihod. Ipak, ostaju optimistični”, javlja Al Jazeerina reporterka Katarina Drlja.

Izvor: Al Jazeera