Brahimi: Damask želi odgoditi pregovore

Lakhdar Brahimi je ocijenio da u slučaju raspisivanja izbora opozicija vjerovatno neće htjeti razgovarati s vlastima (Reuters)

Međunarodni posrednik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Lakhdar Brahimi je optužio vlast u Damasku da koristi taktiku odugovlačenja kako bi odgodila mirovne pregovore sa sirijskom oporbom.

Brahimi, koji je predao izvješće o svojoj misiji Vijeću sigurnosti UN-a, napomenuo je da bi ponovni izbor Bashara al-Assada na predstojećim predsjedničkim izborima u Siriji, planiranim u svibnju ili lipnju, otežao pronalaženje mirnog rješenja konflikta, prenosi Srna.

Međunarodni posrednik je rekao kako sumnja da bi ponovni izbor predsjednika Assada za novi sedmogodišnji mandat mogao doprinijeti okončanju patnji sirijskom narodu, izjavio je neimenovani diplomat.

Prema Brahimijevim riječima, Vlada Sirije je potvrdila da želi raspravljati o svim problemima, ali da se stječe dojam da koristi taktiku odugovlačenja.

Brahimi je ocijenio da u slučaju raspisivanja izbora oporba vjerojatno neće htjeti razgovarati s vlastima, prenosi Tanjug.

Oporba prihvatila osnove

Damask još nije najavio raspisivanje izbora, ali se očekuje da će Bashar al-Assad zatražiti izbore koji bi mu potvrdili još jedan sedmogodišnji mandat.

Brahimi je kazao novinarima u New Yorku kako je skrenuo pažnju na to Vijeću sigurnosti UN-a i da je na njemu da vidi može li nešto učiniti.

Brahimi je napomenuo da je oporba prihvatila osnove pregovora iz Ženeve, posebno formiranje organa prijelazne vlade u Siriji.

Međunarodni posrednik je veleposlanicima 15 država članica Vijeća rekao da dvije strane moraju biti otvorenije ukoliko žele pregovore, koji su trenutačno obustavljeni.

Drugi krug pregovora u Ženevi okončan je bez političkog rješenja konflikta, podsjeća agencija France-Press.

Više od 146.000 poginulih

Više od 146.000 osoba, od kojih gotovo 50.000 civila, poginulo je u sukobima koji u Siriji traju već tri godine, objavila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Opservatorija navodi da je poginulo blizu 36.000 pobunjenika, gotovo 56.000 sirijskih vojnika, 332 pripadnika libanonskog šiitskog Hezbolaha i 459 drugih šiitskih dobrovoljaca koji podržavaju sirijske vlasti.

Sirijska nevladina organizacija navodi da je broj poginulih najvjerojatnije veći, i da možda prelazi 200.000, prenosi Reuters.

Prema podacima UN-a iz jula 2013. godine, u sukobima je poginulo najmanje 100.000 ljudi.

Od tada UN nije u mogućnosti vršiti procjene zbog situacije na terenu.

Izvor: Agencije