Brahimi traži pregovore o Siriji u UN-u

Brahimi (lijevo) u razgovoru sa Nabil al-Arabijem u Kairu (AFP)

Međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi pozvao je u nedjelju na pregovore sirijske opozicije i “prihvatljiva izaslanstva” vlade u Damasku o političkom rješenju za građanski rat koji već dvadeset tri mjeseca razara tu zemlju.

Nakon susreta u sjedištu Arapske lige u Kairu Brahimi je rekao da bi se pregovori mogli organizirati u prostorijama Ujedinjenih naroda. No nije rekao gdje tačno.

Politička tranzicija

Vođa opozicione Sirijske nacionalne koalicije (SNC) Moaz Alkhatib iznio je prošle sedmice prijedlog o susretu s počasnim potpredsjednikom predsjednika Bashara al-Assada Farouqom al-Sharom o političkoj tranziciji u kojoj bi se Assadu omogućio slobodan odlazak u egzil.

Alkhatibova inicijativa koju je SNC proširio ponudivši pregovore u kojima bi mogao sudjelovati bilo koji izaslanik sirijskog režima koji nije okrvavio ruke “utrla je put sirijskoj Vladi i ponukala je da pokaže želi li dijalog i mir, što je stalno opetovala”, rekao je Brahimi.

“Mislimo da će, počnu li opozicija i prihvatljivo izaslanstvo sirijske vlade dijalog u UN-ovu uredu, barem u prvo vrijeme, to biti početak koji će omogućiti izlazak iz mračnog tunela”, rekao je Brahimi.

Poginulo oko 70.000 ljudi

Zasad nije jasno je li dobio bilo kakve naznake sirijske spremnosti za početak pregovora s Alkhatibom i SNC-om.

Procjenjuje se da je oko 70.000 ljudi poginulo od početka pobune protiv Assada u martu 2011, nakon pada dugogodišnjih autoritarnih vladara u Tunisu i Egiptu.

Glavni tajnik Arapske lige Nabil Elaraby rekao je da u utorak odlazi u posjet Rusiji, jednom od glavnih Assadovih saveznika, gdje će razgovarati s predstavnicima pet arapskih zemalja.

I sirijski ministar vanjskih poslova Walid Moualem treba stići u Moskvu krajem februara.

Izvor: Agencije