Brahimi: Za Siriju samo političko rješenje

Pedeset osoba, većinom lojalista sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, poginulo je u snažnoj eksploziji autobombe u provinciji Hama, saopćila je Sirijska opservatoriju za ljudska prava (SOHR).

Specijalni izaslanik Arapske lige (AL) i Ujedinjenih naroda (UN) Lakhdar Brahimi je izjavio u ponedjeljak da se sirijskoj prelaznoj vladi treba pružiti formalna politička podrška, u vidu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, da bi imala efekta.

No, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tome se protivi.

Dok Asadove snage nastavljaju granatirati opozicijska uporišta, specijalni izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi, pozvao je svjetske sile da na osnovu junskog dogovora podrže rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom bi se uspostavila prelazna vlast u Siriji.

“U svakodnevnom krvoproliću u Siriji većinom stradaju nevini ljudi. To ne vodi pobjedi ni jedne strane. Ne postoji vojno rješenje sirijske krize. To mora biti političko rješenje, u suprotnom, budućnost Sirije bit će veoma loša”, kaže Brahimi.

Lavrov je odbacio Brahimijevu inicijativu. Kaže da nema potrebe za rezolucijom i tvrdi da je sukob u Siriji instrumentaliziran od vanjskih sila.

Sastanak u Maroku

“Dogovorili smo se u Ženevi da ćemo raditi zajedno, rukovoditi se Ženevskom deklaracijom i pridržavati se toga. Pokušavamo provoditi ono o čemu smo se dogovorili u Ženevi. Nažalost, ostali učesnici iz zapadnih i regionalnih zemalja samo razgovaraju s opozicijskim grupama, a ne i sa sirijskom Vladom. Čak ih ohrabruju da se nastave boriti do pobjede”, kazao je Lavrov.

U Dohi se nastavlja četverodnevni sastanak sirijske opozicije, koji, uz američku podršku, pokušava formirati novo vodstvo, koje bi činio manji broj disideneta van Sirije, a veći broj vojnih komandanata.

“Nadamo se da će Sirijci pronaći način da izaberu svoje vodstvo 8. novembra. U tom slučaju cijeli svijet će ih podržati. Maroko će biti domaćin tog sastanka. Moguće je da 100 zemalja prizna novo vodstvo kao legitimnog i jedinog predstavnika Sirijaca”, rekao je Riad Seif iz Sirijske nacionalne inicijatice (SNI).

Sirijska Vlada je sastanak u Dohi nazvala “smiješnim'”.

“Smijemo se kada gledamo ove konferencije, koje organiziraju SAD i Izrael za opoziciju. Amerika i Izrael jednog dana podržavaju jednu grupa, a drugog dana drugu”, rekao je Faisal Miqdad, zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova.

Sastanak u Dohi najnoviji je pokušaj da se formira jedinstveni opozicioni front, nakon niza konferencija koje nisu urodile plodom.

Izvor: Al Jazeera