Brajović pozvao crnogorsku opoziciju da se vrati u parlament

'Bojkot nikada ništa dobro nije donio', poručio je Brajović (Al Jazeera)

Crnogorski parlament dobio je novog predsjednika, Ivana Brajovića. Čelnik je Socijaldemokrata, koji u parlamentu imaju dva zastupnika.

Iako je riječ o novoj stranci, Brajović je dugo u politici. Ranije je kao potpredsjednik SDP-a u vladi Mila Đukanovića obavljao i dužnost ministra saobraćaja i pomorstva.

Crnogorska opozicija bojkotuje rad skupštine i ne priznaje rezultate izbora. Tvrde kako su izbori bili neregularni i traže da se do kraja istraži pokušaj državnog udara na dan izbora, za koji Tužilaštvo u Podgorici tereti grupu ruskih i srpskih državljana. Skupština treba imati tri potpredsjednika, od kojih jedno mjesto treba pripasti opoziciji.

Brajović je pozvao opoziciju da se vrati u parlament. 

„Bojkot nikada ništa dobro nije donio. Nikakva taktika zasnovana na bojkotu isto tako ništa dobro ne može donijeti. Na svakoj sjednici parlamenta ponoviti ću poziv da željno očekujemo uključivanje svih, a do tada će parlament raditi u svim onim zakonskim mogućnostima vrlo efikasno, profesionalno i odgovorno“, kazao je.

Državni teror

U međuvremenu je opozicioni Demokratski front, kojem je Agencija za sprječavanje korupcije blokirala isplatu novca, ocijenio kako je u pitanju državni teror i priprema terena za zabranu te koalicije. Tvrde da su radili po zakonu.

Agencija za antikorupciju im je, zbog navodnih nepravilnosti u financijskom izvještaju, blokirala uplatu više od 300.000 eura iz budžeta.

Najavili su proteste i rekli kako je za njih cijela opozicija, ali da se traži zajednički model.

Izvor: Al Jazeera