Brammertz: Balkan slavi ratne zločince

Ako politika slavi zločince, kako očekujete da državni tužitelji rade?, upitao je Serge Brammertz (Arhiva)

Glavni tužilac Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz izrazio je zabrinutost Tužilaštva zbog toga što političari i vladini zvaničnici u regiji “potkopavaju povjerenje” u pravosudno pozivanje na odgovornost za ratne zločine i obavijestio Vijeće sigurnosti UN-a da se ratni zločinci i dalje slave.

U svom redovnom izvještavanju Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku o saradnji zemalja regije sa Tribunalom u Hagu Brammertz je rekao da Tužilaštvo “dijeli duboku zabrinutost predsjednika [Carmela] Agiusa da Srbija nastavlja ignorirati i kršiti svoje pravne obaveze da sarađuje s ICTY-em”.

Brammertz je pozvao Hrvatsku da uskladi politiku sa svojim obavezama.

Tužilac je svoje obraćanje započeo napominjući da se trenutno iznose završne riječi u predmetu Ratka Mladića, posljednjem suđenju pred ICTY-em i jednom od, kako je rekao, najvažnijih predmeta u historiji tog suda.

Pozitivni rezultati Tužilaštva BiH

Izvijestio je da se očekuje da i prvostepena presuda u predmetu Mladić i presuda u predmetu Prlić i drugi, posljednja drugostepena presuda ICTY-a, budu izrečene do kraja novembra 2017.

Tužilac je pred Vijećem sigurnosti iznio i najnovije informacije o statusu prvostepenih i žalbenih postupaka koji se vode pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MICT), uključujući informacije o podnošenju žalbenih podnesaka u predmetima Radovana Karadžić i Vojislav Šešelj.

Što se tiče krivičnog gonjenja za ratne zločine na državnom nivou u bivšoj Jugoslaviji, tužilac je odao priznanje pozitivnim rezultatima Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Međutim, napomenuo je da je došlo do značajnog nazadovanja u pravosudnoj saradnji zbog toga što, kako je rekao, srpske vlasti nisu izvršile kaznu dosuđenu za ratne zločine u predmetu Ðukić.

“Dokle god politička atmosfera i stanje svijesti ne idu u prilog pravdi za ratne zločine, bit će izuzetno teško ispuniti legitimna očekivanja javnosti za smislenim pozivanjem na odgovornost”, dodao je Brammertz.

Napomenuo je i da ima vrlo malo dokaza da Srbija ispunjava svoje obaveze da pruža podršku krivičnim gonjenjima za ratne zločine.

Izvor: Agencije