Brammertz: Hrvatska promovira nekažnjivost ratnih zločina

Serge Brammertz smatra da politika hrvatskih vlasti utječe na promoviranje nekažnjivosti na račun žrtava širom regije (EPA)

Glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove – MMKS Serge Brammertz je kazao da vlasti u Hrvatskoj još uvijek utječu na proces pravde u predmetima ratnih zločina, što je rezultiralo blokiranjem velikog i rastućeg broja predmeta protiv bivših pripadnika Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane.

On je u izvještaju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, čiji sadržaj prenosi Fena, navodi se da Vlada Hrvatske nije povukla zaključak iz 2015. godine kojim je naloženo Ministarstvu pravde da ne pruža sudsku saradnju u određenim predmetima ratnih zločina, čime je Vlada nastavila vršenje utjecaja na proces pravde.

Uprkos direktnim naporima Ureda tužilaštva MMKS-a prema hrvatskim vlastima, po izvještaju, mali napredak je ostvaren u protekle tri godine zbog ovakve hrvatske politike i njenog negativnog uticaja, prenosi BIRN.

Manipuliranje presudom Marku Radiću

“Ovakva politika utječe na promoviranje nekažnjivosti na račun žrtava širom regije, a koje zaslužuju pravdu”, piše su Brammertzovom izvještaju, gdje je, također, navedeno da nije pruženo nijedno zadovoljavajuće objašnjenje za održavanje ovakve politike hrvatskih vlasti.

On je u izvještaju naveo da bi hrvatske vlasti odmah trebale povući ovakav stav te “dopustiti procesu pravde da se nastavi bez dodatnog uplitanja”.

Brammertz je u izvještaju naveo da je smanjena saradnja hrvatskih vlasti dovela do važnih zastoja u istragama i procesuiranju u susjednim zemljama.

Istovremeno, u očima javnosti, kako piše u izvještaju, čini se da, dok “hrvatski sudovi nastavljaju potraživanje pravde za hrvatske žrtve, malo je vidljivog napretka u procesuiranju slučajeva protiv osoba hrvatske nacionalnosti optuženih od sudova susjednih zemalja”.

Brammertz se u izvještaju osvrnuo i na predmet protiv Marka Radića, kojem je u oktobru ove godine Županijski sud u Zagrebu, s obzirom da se udruženi zločinački poduhvat ne priznaje u Hrvatskoj, skratio kaznu za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima na području Mostara.

Presudom suda u Zagrebu izmijenjena je presuda Suda Bosnei Hercegovine kojom je Radić u martu 2011. godine prvobitno bio osuđen na 21 godinu zatvora.

Presuda Karadžiću početkom 2019.

Zagrebački sud se složio da preuzme izvršenje presude Suda Bosne i HercegovineH nakon što je ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša (Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine) dozvolio Radiću da kaznu služi u Hrvatskoj.

Radić je presudom Suda Bosne i Hercegovine osuđen na 21 godinu zatvora te je do 2027. gpodine trebao biti u zatvoru.

Po novoj presudi Županijskog suda, kojom mu je smanjena kazna na 12 i po godina, Radić će izaći na slobodu do kraja ove godine.

“Žrtvama i javnosti je veoma teško shvatiti kako je kazna za tako ozbiljne zločine mogla biti smanjena u tolikoj mjeri samo na osnovu preuzimanja presude u Hrvatskoj”, piše u izvještaju.

Pred Vijećem sigurnosti UN-a je i predsjednik MMKS-a Theodor Meron izložio izvještaj, u kojem je navedeno da se presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću može očekivati u prva tri mjeseca naredne godine.

Haški tribunal je Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, kada je ubijeno više od 7.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Sudija Meron se povukao iz vijeća

Karadžić je osuđen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorizirnje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, koje je tražilo da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest bh. općina i da bude osuđen na doživotni zatvor.

Bilo je planirano da MMKS pravosnažnu presudu Karadžiću izrekne u decembru, ali je izricanje odloženo zato što se sudija Meron, na zahtjev odbrane, povukao iz Apelacionog vijeća, a umjesto njega postavljen je sudija Ivo Rosa.

Izvor: Agencije