Brammertz: Izjava Nikolića o Srebrenici loša

Brammertz je ukazao na to da postoje mnogi problemi kada je u pitanju međusobna saradnja država regije (AP)

Glavni tužilac Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz izjavio je u intervjuu za agenciju Anadolija da je učestalo negiranje genocida u Srebrenici, u čemu prednjače čelnici Srbije i Republike Srpske (RS), znak nepoštivanja žrtava.

Brammertz je podsjetio da je izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je kazao da u Srebrenici nije počinjen genocid, pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) okarakterizirao kao lošu i neusklađenu s međunarodnim presudama.

“I naš tribunal i Međunarodni sud pravde proglasili su ono što se dogodilo u Srebrenici kao genocid. Negiranje genocida ne doprinosi pomirenju. Ono što je potrebno ovom regionu je prihvatanje prošlosti i kretanje naprijed”, istakao je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Glavni haški tužilac shvata žalbe porodica žrtava da procesi u Hagu predugo traju, kao i bojazan da bi Radovan Karadžić i Ratko Mladić mogli završiti kao bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Osvrćući se na odluku Sudskog vijeća ICTY-a kojom je ratni lider RS-a Radovan Karadžić oslobođen dijela optužnice za genocid u svim općinama u Bosni i Hercegovini osim u Srebrenici, Brammertz je istakao da se njegov ured žalio na tu presudu.

Izrazio je očekivanje da će Apelacioni sud, nakon predočenja dokaza, odlučiti da u optužnicu protiv Karadžića vrati i genocid u drugim općinama.

Glavni haški tužilac shvata žalbe porodica žrtava da procesi u Hagu predugo traju, kao i bojazan da bi Karadžić i komandandt Vojske RS-a (VRS) Ratko Mladić mogli završiti kao bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević, odnosno da će umrijeti prije izricanja presuda.

Brammertz je istakao da su upravo iz tog razloga smanjili optužnicu u Mladićevom slučaju, ali da su pazili da ne umanje značaj nijednog počinjenog djela.

Procesi do kraja 2014.

“U Mladićevom slučaju zadržali smo etnička čišćenja u općinama u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine, opsadu Sarajeva, gdje je poginulo skoro 10.000 ljudi, kao i genocid u Srebrenici.”

Brammertz se nada da će procesi protiv Karadžića i Mladića biti okončani do kraja 2014. godine, kada bi mogle biti izrečene presude.

Pošto je 2014. godina postavljena kao rok za zatvaranje Tribunala, Brammertz je kazao da će slučajevi koji ne budu zaključeni do tada biti nastavljeni.

Činjenicu da su haški osuđenici, ali i osobe optužene za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, osvojili značajan broj glasova na proteklim lokalnim izborima u RS-u za Brammertza je logična posljedica trenda da se većina haških osuđenika još smatra herojima.

Trenutni nivo saradnje između Tužiteljstva Haškog tribunala i zemalja regije je veoma dobar, kazao je Brammertz.

“Vjerujem da će nakon dvije generacije ljudi prihvatiti da gledaju objektivno na te stvari. Mislim da je još vrlo teško za ljude koji su bili u ratu da prihvate da su godinama vjerovali nekome ko je danas osuđen za ratne zločine. Političari bi trebali biti odgovorniji i prestati veličati ratna dešavanja”, naglasio je Brammertz.

Trenutni nivo saradnje između Tužiteljstva ICTY-a i zemalja regije je veoma dobar, kazao je on, ali je ukazao na to da da postoje mnogi problemi kada je u pitanju međusobna saradnja država regije, poput paralelnih istraga i neizručivanja optuženih drugim zemljama.

Brammertz je poručio da bi Protokol o saradnji između Tužilaštava Bosne i Hercegovine i Srbije, koji je zaključen prije više od godinu dana, trebao biti što prije potpisan.

“Pretpostavljam da nije potpisan iz političkih razloga i to je veoma nesretna situacija. Državne vlasti trebaju odlučiti da li će taj protokol potpisati tužilaštva, vlade ili predsjedništva. Ali, veoma je važno da se odluka donese i da se napreduje na tom polju. Zamolio sam i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da preduzme korake po tom pitanju”, naglasio je Brammertz i dodao kako žrtve čekaju da se svi slučajevi procesuiraju.

Frustriran kad dođe na Balkan

“Mislim da je Tribunal imao pozitivan utjecaj. Nakon njegovog zatvaranja ostat će milioni dokumenata koji svjedoče o svemu što su žrtve prošle. Ali, mislim da posao nije završen. Moja briga je kako će procesi za ratne zločine biti vođeni u zemljama regije. Vidim da ne postoji politička podrška svih strana da bi ovi procesi bili gotovi što prije. Vjerujem da je ICTY ispunio svoj mandat, a nadam se da će regionalni sudovi uspjeti nastaviti sami”, istakao je glavni haški tužilac.

“Političari moraju shvatiti odgovornost koju imaju prema generacijama koje dolaze. Frustriran sam kada dođem ovdje. Postoji mnogo problema i sve dok sam ja na ovoj funkciji trudit ću se da podižem svijest o njima. Pomagat ću svojim kolegama u Tužilaštvu ovdje, jer oni rade veoma težak posao u teškim političkim uslovima”, zaključio je glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz u intervjuu za agenciju Anadolija.

Susretom s porodicama žrtava rata, Brammertz u srijedu okončava trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, tokom koje se sastao s članovima Predsjedništva, visokim predstavnikom i državnim tužiteljima.

Izvor: Agencije