Brammertz: Preispitujemo oslobađajuću presudu za genocid u šest općina

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz podsjetio je na dokazane tačke iz optužnice zbog kojih je Ratku Mladiću izrečena doživotna kazna i poručio da će biti preispitana oslobađajuća presuda po prvoj tački optužnice, koja se odnosila na genocid u šest općina Bosne i Hercegovine.

“Želim naglasiti da je vijeće utvrdilo da ovi zločini predstavljaju zločine protiv čovječnosti. Neki će danas tvrditi da je ovo presuda protiv srpskog naroda. Moj ured to odbija. Mladićeva je krivica njegova i samo njegova. Drugi tvrde da je Mladić heroj… Ova presuda dokazuje da to ne može biti dalje od istine”, rekao je Brammertz.

On je podsjetio na riječi predsjedavajućeg sudskog vijeća Alphonsa Orieja da je Mladić odgovoran za “najogavnije zločine poznate ljudskoj vrsti”.

“Mladića će historija zapamtiti po mnogim zajednicama i životima koje je uništio. Stvarni heroji jesu žrtve koje nikad nisu odustale od pravde”, poručio je glavni haški tužilac.

“Ova presuda prekretnica je u našoj historiji. Ratko Mladić bio je prva osoba koju je optužio naš ured i posljednja koja je osuđena”, rekao je Brammertz.

Više u videosnimku.

Izvor: Al Jazeera