Oglasi

Brammertz razočaran presudom Žalbenog vijeća

Oni koji su doživjeli zločine povezane s 'Olujom' osjećaju da njihove patnje nisu priznate, kaže glavni tužilac Haškog tribunala.
Brammertz: Vjerujemo da će pravosudne vlasti u Hrvatskoj biti dorasle svojim obavezamaReuters

Glavni tužilac Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz je izjavio u srijedu da je Tužilaštvo Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije razočarano presudom Žalbenog vijeća, kojom su oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

On je naglasio da oni koji su doživjeli zločine povezane s akcijom "Oluja" u ljeto 1995. godine osjećaju da njihove patnje nisu priznate.

Brammertz je istakao da Tužilaštvo mora poštivati rezultat presude po žalbenom postupku, ali da će, kao i u svim predmetima, razmisliti o postupku preispitivanja presude, ako potrebni uslovi budu ispunjeni".

"Tužilastvo je pažljivo proučilo presudu koju je 16. novembra 2012. godine donijelo Žalbeno vijeće u predmetu Gotovina i Markač. Tužilastvo je razočarano ishodom presude, koja poništava presudu koju su protiv Gotovine i Markaca jednoglasno donijela trojica sudija Pretresnog vijeća", naveo je Brammertz u saopćenju za medije.

On je istakao da je Tužilaštvo svjesno da "oni koji su doživjeli zločine povezane s operacijom 'Oluja' nisu zadovoljni ishodom i osjećaju da njihove patnje nisu priznate".

U saopćenju glavnog tužioca ističe se da je Tužilaštvo tokom žalbenog postupka objasnilo Žalbenom vijeću zašto vjeruje da je bilo dovoljno dokaza u prilog presudi Pretresnog vijeća, koje je prvostepeno osudilo Gotovinu na 24, a Markača na 18 godina zatvora.

Izdvojena mišljenja

"Na kraju, trojica od peterice sudija Žalbenog vijeća imala su drugačije misljenje, što je rezultiralo oslobađajućom presudom Gotovini i Markaču po svim tačkama optužnice", rekao je glavni tužilac ICTY-ja.

Brammertz je istakao da će Tužilaštvo također obezbijediti da dokazi koje je prikupilo budu na raspolaganju pravosudnim vlastima u bivšoj Jugoslaviji, kako bi se domaćem pravosuđu omogućilo krivično procesuiranje zločina počinjenih u vezi s operacijom "Oluja".

"Vjerujemo da će pravosudne vlasti u Hrvatskoj biti dorasle svojim obavezama", kazao je Brammertz.

On je naglasio da je važno da Tribunal razmisli o pitanjima na koja su ukazala suprotna mišljenja dvojice sudija Žalbenog vijeća - Carmela Agiusa i Fausta Pocara - a koja proizilaze iz presude koju je donijela većina.

"Nakon donošenja presude, ta su pitanja privukla i pažnju komentatora izvan Tribunala. Ona se odnose na obezbjeđivanje dosljednih standarda za preispitivanje u žalbenom postupku, ocjenjivanje ukupnosti dokaza u spisu i iskazivanje primjerenog poštovanja činjeničnim nalazima Pretresnog vijeća", istakao je glavni tužilac.

"Važno je da se o tim pitanjima razmisli, a nadamo se da će, konačno, to biti katalizator za dalje jačanje sistema međunarodne pravde", naveo je Brammertz.

Izvor: Agencije