Brammertz: Srbija mora izručiti troje radikala

Brammertz je upozorio da ratne zločince ne treba dočekivati kao heroje (AP)

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz rekao je danas za Insajder.net da nema alternative za Srbiju da prije ili kasnije izruči Tribunalu troje članova Srpske radikalne stranke.

Kada je riječ o odluci suda u Srbiji da ne izruči Tribunalu troje članova Srpske radikalne stranke, Petra Jojića, Vjericu Radeta i Jovu Ostojića, Brammertz kaže da je za njega kao pravnika ta situacija kristalno jasna i da će Srbija kao članica UN-a morati da sarađuje, odnosno da “nema alternative za Srbiju da prije ili kasnije postupi po odluci suda u ovom slučaju”.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka Tužilaštva da svjedoče u korist Vojislava Šešelja, nudeći im protivusluge.

Brammertz je rekao da će njegov naredni izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zavisiti od dodatnih informacija koje je tražio od zvaničnika Republike Srbije, a koje očekuje u narednim danima.

”U zavisnosti od odgovora koje ću u narednim danima dobiti, izveštaj će biti podjednako kritičan kao i prethodni, ili ću u njemu navesti nadu“, rekao je Brammertz.

Pogrešno je dočekivati ratne zločince kao heroje

Brammertz kaže da je još prije šest mjeseci naveo zabrinutost zbog činjenice da nije postavljen tužilac za ratne zločine i zbog kadrovskih resursa u Tužilaštvu za ratne zločine i dijelovima policije koji se bave istraživanjem tih zločina.

On dodaje i da postoji sumnja u postojanje političke volje za sprovođenje nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina, o čemu je juče razgovarao sa srpskim zvaničnicima tokom posjete Beogradu.

Prema njegovim riječima, stav pojedinih političara da se ratni zločinci dočekuju kao heroji ne pomaže i navodi na zaključak da se tom pitanju ne pristupa na pravi način.

On je rekao da je u tom pogledu bio kritičan i prema Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije