Brana u Mosulu, stalna prijetnja milionima

Brana u iračkom Mosulu na rijeci Tigris, uprkos milionskim ulaganjima, još predstavlja prijetnju. Njen eventualni kolaps bila bi najveća katastrofa u Iraku, državi ionako razrušenoj ratom.

Ako ova brana pukne, stručnjaci strahuju kako će kućanstva i imovina miliona stanovnika sjevernog Iraka biti poplavljeni, jer će vodeni zid visine 55 metara nezaustavljivo krenuti naprijed.

Temelji brane su problematični još otkako je napravljena 80-ih godina prošlog stoljeća. Inženjerstvo američke vojske tvrdi kako je rizik od pucanja veći nego što se prvotno mislilo, uprkos radovima na jačanju strukture.

Nakon izgradnje, branu su održavale iračke i strane kompanije, neprestano upumpavajući beton u njene zidove i temelje kako bi ju ojačali. No, to nije stalno rješenje. Radovi na obnovi su prekinuti kada su pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) nakratko zauzeli branu dok su 2014. godine kontrolirali Mosul.

„Ne mogu reći da je brana 100 posto sigurna. Osamdesetih godina strane kompanije su održavale branu, bušeći i upumpavajući beton u temelje. Kasnije smo mi preuzeli taj proces, a dobili smo cement i teške mašine. Ali potrebni su nam rezervni dijelovi za mašine kako bismo nastavili s obnovom“, objašnjava Hussein Hamad, rukovodilac održavanja brane.

Političke razmirice

Kontinuirano održavanje brane koče i političke razmirice o tome ko je kontrolira, kao i budžetski deficit iračke Vlade.

„Problem predstavlja nekoliko slojeva tla ispod samih temelja brane. Stoga, proces obnove i dalje traje, i to 24 sata dnevno, kako bismo ojačali temelje brane“, ističe Riyadh ez-al-Din, šef projekta obnove brane.

Iračane naročito brine to što će iračke snage sigurnosti uskoro pokrenuti ofanzivu za protjerivanje ISIL-a iz grada Mosula. Pripadnici 16. brigade iračke vojske nedavno su stigli u Mahmur, jugoistočno od Mosula, odakle će pokrenuti akcije, javlja novinar Al Jazeere Imran Khan sa sjevera Iraka.

„Postoji bojazan da bi pripadnici grupe ISIL mogli napasti branu, ukoliko izgube Mosul. I novac je također problem, budući je procijenjeno da će popravka koštati 300 miliona dolara, koje će vjerojatno osigurati kreditom Svjetske banke. Međutim, imajući u vidu budžetski deficit Iraka, projekt obnove je upitan“, dodao je Khan.

Izvor: Al Jazeera