Borenović protiv bojkota institucija BiH

Borenović je rekao da će osnovni ciljevi biti razvoj ekonomije, odlučna borba protiv korupcije i kriminala (Al Jazeera)

Branislav Borenović izabran je za novog predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP).

Nakon Sabora PDP-a, Borenović je rekao da će osnovni ciljevi biti razvoj ekonomije, odlučna borba protiv korupcije i kriminala, prenosi Fena.

“Republika Srpska mora bolje”, rekao je Borenović ističući da PDP interesira preuzimanje Vlade tog bh. entiteta, najkasnije 2018.godine te da zajedno sa Savezom za promjene zajednički nastupe na lokalnim izborima.

Prvi zadatak novog predsjednika je učešće na sastanku, kojeg je, zbog proglašenja Dana RS-a neustavnim, sazvao predsjednik tog entiteta Milorad Dodik.

Borenović smatra kako ne bi bilo dobro da se predstavnici RS-a povuku iz državnih institucija, što je prijedlog entitetskog predsjednika.

“Povlačenje bi bilo rješenje upravo za one snage koje žele da na tome likuju i to smanjuje prostor strankama iz RS da snažno djeluju. Sve što ne valja u ovoj zemlji treba da promijenimo, pa tako i način kako funkcioniše Ustavni sud BiH, ali to treba da se desi u potpuno normalnim odnosima i razgovorima. To se neće moći uraditi ako bojkotujemo rad institucija BiH”, rekao je Borenović.

Počasni predsjednik

Dosadašnji predsjednik stranke Mladen Ivanić odlučio da se ponovo ne kandidira za lidersku funkciju, a doprinos PDP-u u narednom periodu dat će kao počasni predsjednik.

Ivanić smatra da je izabrao pravi trenutak za odluku da preda vođenje stranke mladim snagama.

To je, kaže, PDP izdržao bez turbulencija, a dobili su u rukovodstvu jednu novu energiju.

PDP je, kaže, postavio i neke nove standarde, pa će tako predsjednik stranke biti biran samo u dva mandata.

Izvor: Agencije