Brat briselskog napadača nastupa na OI

U petak je Mourad osvojio zlato u kategoriji ispod 54 kg u Montreuxu, Švicarska (AP)

Brat jednog od bombaša samoubica iz Brisela, Mourad Laachraoui, osvojio je zlato na nedavno završenom Europskom prvenstvu u tekvandou i spreman je braniti boje belgijske reprezentacije na predstojećim Olimpijskim igrama u Brazilu.

Njegov stariji Najim (24) jedan je od bombaša samoubica koji se je raznio na briselskom aerodromu 22. marta.

Napadi, u koje je bio uključen i napadač na gradsku podzemnu željeznicu, odnijeli su živote 32 osobe.

Mourad (21) je na popisu 185-člane belgijske reprezentacije koja će učestvovati na OI koje 5. augusta počinju u Brazilu, gdje će se boriti u kategoriji ispod 58 kilograma težine.

U petak je Mourad osvojio zlato u kategoriji ispod 54 kg u Montreuxu, Švicarska, a flamanska tekvando federacija proglasila ga je na Twitteru „europskim kraljem u lakim kategorijama“.

“Ne birate porodicu”

Na konferenciji za medije dva dana nakon briselskih napada, Mourad je kazao kako je njegov brat bio sjajan, inteligentan dečko i kako nije pokazivao nikakve znakove da je radikaliziran prije nego je otišao 2013. godine u Siriju i prekinuo svaki kontakt sa porodicom.

Borac-veteran iz Sirije, Najim, koji se obrazovao za elektromehaničara, sumnjiči se da je izradio pojaseve s eksplozivom za napade u Parizu u novembru prošle godine, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

„To je ludo, zaista – isti roditelji, isto odrastanje, i onda jedan postane uistinu dobar, a drugi uistinu loš“, komentirao je u martu njegov advokat Philippe Culot.

„Ne birate svoju porodicu“, ističe europski tekvando prvak Mourad.

Izvor: Agencije