Brat pakistanskog premijera kandidiran za njegovog nasljednika

Shahbaz, aktualni premijer provincije Punjab, može postati premijer tek nakon što bude izabran za člana Nacionalne skupštine (EPA)

Shahbaz Sharif, mlađi brat premijera Nawaza Sharifa, koji je u petak razriješen premijerske dužnosti zbog korupcijskog skandala, kandidiran je za njegova nasljednika.

Nawaz Sharif predložio je svog mlađeg brata Shahbaza za nasljednika. Odluku su podržali članovi stranke.

Shahbaz, aktualni premijer provincije Punjab, može postati premijer tek nakon što bude izabran za člana Nacionalne skupštine.

Privremeni premijer bivši ministar za naftu 

Sljedeći parlamentarni izbori u Pakistanu predviđeni su za 2018. Dužnost privremenog premijera obnašat će bivši ministar za naftu Shahid Khaqan Abbasi, koji je bio i čelnik pakistanske nacionalne  aviokompanije.

Sud je odluku o razrješenju Nawaza Sharifa donio na osnovu rada istražne komisije osnovane nakon lanjskog otkrića o panamskim dokumentima.

Tako Sharif nije dovršio nijedan od svojih tri mandata na čelu vlade.

Godine 1993. je morao podnijeti ostavku zbog optužbi za korupciju. Drugi mandat koji je počeo 1997. prekinut mu je nakon dvije godine zbog vojnog puča, nakon kojega je nekoliko godina proveo u egzilu u Saudijskoj Arabiji.

Nawaz Sharif izrazio je ranije svoje nezadovoljstvo, te poručio kako je ta odluka zasnovana na neosnovanim tvrdnjama, javlja Anadolija.

Sharif je govorio na sastanku parlamentarne komisije svoje stranke, a tom prilikom je poručio kako ne želi da sav trud koji je tokom života uložio u državu padne u vodu.

“Nemam želju da budem na vlasti. Moja jedina želja jeste da se zemlja spasi od problema”, kazao je Sharif.

Dodao je da su njegove ruke čiste.

“Niko od članova moje porodice nije zloupotrebljavao državne izvore. Odluka suda zasnovana je na neosnovanim tvrdnjama”, kazao je on.

Izvor: Agencije