Bratsko izdanje Super Bowla

Prvi put u historiji NFL-a treneri finalista su braća, San Francisco vodi 49-godišnji Jim (lijevo), a Baltimore godinu dana stariji John Harbaugh (AP)

U velikom finalu profesionalne lige američkog nogometa (NFL), poznatijem kao Super Bowl, igrat će San Francisco 49ersi i Baltimore Ravensi.

Također, prvi put u historiji NFL-a treneri finalista su braća. Tim San Francisca vodi 49-godišnji Jim Harbaugh, a Baltimore godinu dana stariji John Harbaugh.

Ovogodišnji Super Bowl na rasporedu je 3. februara u New Orleansu, a to je 47. izdanje najvećeg sportskog događaja u Sjedinjenim Američkim Državama.

U nedjeljnom finalu Nacionalne konferencije (NFC), San Francisco je pobijedio Atlanta Falconse sa 28:24, iako je početkom druge četvrtine gubio sa 0:17, a na poluvremenu sa 14:24.

No, u drugom dijelu Atlanta nije uspjela upisati niti poena, a junak susreta postao je Frank Gore, koji je zabilježio dva „touchdowna“ za pobjedu San Francisca, koji od 1995. nije igrao u Super Bowlu.

Razigrani Flacco

U Američkoj konferenciji (AFC) Baltimore je savladao New England Patriotse sa 28:13 koji su bili favoriti, a u prilog im je išla i činjenica da su prošle sezone, također u konferencijskom finalu, izbacili Baltimore.

Na poluvremenu je izgledalo da će se historija ponoviti, budući da je Baltimore gubio sa 7:13.

Ipak, u drugom dijelu razigrao se quarterback Ravensa Joe Flacco, koji je imao tri dodavanja za „touchdown“ i tako je Baltimore izborio svoj prvi Super Bowl nakon 2001. godine.

Trener Patriotsa Bill Belichick jedan je od najboljih trenera svih vremena. On je sa Patriotsima osvojio tri naslova (2002, 2004, 2005), te je još dva puta poražen u Super Bowlu (2008 i 2012).

Od kada je preuzeo Patriotse, 2000. godine, samo jednom im je pobjeglo doigravanje (u sezoni 2008/2009).

Konferencijska finala, NFC: Atlanta Falcons – San Francisco 49ers 24:28, AFC: New England Patriots – Baltimore Ravens 13:28.

Izvor: Agencije