Brazil Olimpijadu očekuje uzdrman skandalima

Rio de Janeiro mnogi smatraju najljepšim gradom južne hemisfere (Reuters)

Brazil, posebno Rio de Janeiro, u znaku je završnih priprema za Olimpijske igre, a ceremonija otvaranja predviđena je na stadionu “Maracana” 5. augusta.

Za manje od četiri sedmice trajanja najvećeg sportskog okupljanja očekuje se da će domaćin ugostiti oko pola miliona turista i gostiju iz cijelog svijeta.

Sportisti, njih 10.500 hiljada iz gotovo cijelog svijeta, takmičit će se 19 dana u 42 discipline.

Povećan kriminal

U očekivanju Olimpijskih igara, Brazil se suočava s brojnim poteškoćama, poput povećanog kriminala i ekonomskom krizom te visokim procentom nezaposlenosti (11 posto).

Posebna bojazan vlada zbog  virusa zika, koji prenose komarci i koji može izazvati posljedice po ljude, posebno kod trudnica.

Brazilski zvaničnici tvrde da je prijetnja od ovih opasnih insekata blizu nuli te da ih je u sezoni praktično bilo samo nekoliko slučajeva.

Postoji zabrinutost zbog mogućeg produžetka radova na izgradnji metroa, koji povezuje Olimpijsko selo i centar grada.

Ovaj projekat će, kako se navodi, biti otvoren 1. augusta, samo četiri dana prije početka Igara.

Tu je i strah od mogućih terorističkih napada, koji postoji kod svih velikih događaja kao što je ovaj.

Optužbe za korupciju

Vlasti su najavile da će o sigurnosti učesnika Olimpijskih igara i posjetilaca brinuti 85.000 vojnih i policijskih snaga, što se smatra dovoljnim.

Kada je Brazil izabran za domaćina Olimpijskih igara 2009. godine, zabilježena je ekonomska ekspanzija zemlje koju je tada predvodio ljevičarski predsjednik Lula de Silva.

U međuvremenu su se Silva i deseci drugih političara raznih nivoa suočili s optužbama za korupciju i finansijske malverzacije.

AFP navodi da u ovom trenutku se ne zna da li će sve to imati utjecaja na održavanje Olimpijskih igara 2016. godine.

Izvor: Agencije