Brazil: Policija štrajkuje, bande haraju i ostavljaju trupla za sobom

Brazil, Nasilje, Kriminal, Vojska
Savezne vojne trupe počele su pristizati u Vitoriju od ponedjeljka navečer i patroliraju ulicama (EPA)

U čak 30 gradova diljem Brazila policija štrajka i odbija provoditi zakon i štititi građane, a posljedice ovog bezvlašća su zastrašujuće, pišu strani mediji.

Kako izvještava britanski Daily Mail, u tri dana od početka policijskog štrajka broj ubojstava porastao je za nevjerojatnih 650 posto.

Zatvorene bolnice i škole, poslana vojska

Najmanje 52 osobe su ubijene, a banditi haraju ulicama naoružani mačetama i vatrenim oružjem, pljačkaju prodavaonice, pale autobuse i ostavljaju mrtva tijela za sobom na ulicama, prenosi Tanjug.

Nasilje je najgore u priobalnoj saveznoj državi Espirito Santo, gdje su neredi i zločini prisilili vlasti da zatvore bolnice i škole.

U glavnom gradu ove države Vitoriji, stopa ubojstava iznosila je 2015. godine dva dnevno, dok je u zadnja tri dana prijavljeno 17 ubojstava, prenosi Index.hr.

Na zahtjev lokalnih vlasti, savezne vojne trupe počele su pristizati od ponedjeljka navečer i patroliraju ulicama.

Pregovori o većim plaćama

Ukupno je poslano 1.000 vojnika i 200 pripadnika nacionalne garde, a zapovjednik vojne policije u međuvremenu je smijenjen.

Ipak, regularna policija zaustavlja barem dio kriminalaca.

Od izbijanja krvavih nereda, savezne vlasti pristale su se naći s policijskim dužnosnicima i pregovaraju o većim plaćama, izvještava Estado Brasil.

Izvor: Agencije