Brazil: Suzavcem na demonstrante

Prema navodima organizatora, u protestnom maršu do trga u zapadnom dijelu Sao Paola učestvovalo je 50 000 ljudi (Reuters)

Brazilska policija upotrijebila je suzavac kako bi rastjerala hiljade demonstranata na kraju mirnog protestnog marša protiv svrgavanja sa predsjedničke dužnosti političarku Dilmu Rousseff.

Bio je to najveći val protesta protiv novog predsjednika Michela Temera otkada je taj pravnik konzervativnog političkog uvjerenja u srijedu položio zakletvu kao zamjenik Rousseff na predsjedničkoj dužnosti do isteka njenog mandata 2018. godine.

Učesnici marša koji su organizirale ljevičarske skupine i sindikati povezani sa Radničkom strankom zahtijevali su nove izbore i uzvikivali “Van s Temerom!”.

Prema navodima organizatora, u protestnom maršu do trga u zapadnom dijelu Sao Paola učestvovalo je 50 hiljada ljudi, uključujući prema navodima svjedoka i porodice sa djecom.

Temer umanjuje važnost protesta

Nakon što je protest završio, a demonstranti krenuli prema ulazima u podzemnu željeznicu, policija je ispalila spremnike sa suzavcem što je izazvalo paniku i dovelo do sukoba. Iz policije tvrde da su bili prisiljeni intervenisati kako bi prekinuli vandalizam na kraju mirnog marša.

Manje demonstrancije protiv Temera održane su u nedjelju i u Rio de Janeiru, Curitibi i drugim brazilskim gradovima.

Temer je u izjavama novinarima na marginama sastanka na vrhu 20 vodećih svjetskih ekonomija u kineskom Hangzhouu umanjio važnost protesta. “Posrijedi su male grupe, ne veliko narodno okupljanje”, tvrdio je brazilski čelnik. “U poređenju sa 204 miliona stanovnika koliko ih živi u Brazilu ove grupe nisu reprezentativne”, dodao je.

Izvor: Agencije