Brazil traži milijarde zbog kolapsa brane

Brazilska vlada sprema se podići tužbu, tešku više od pet milijardi dolara, protiv vlasnika rudarske kompanije Samarko, zbog štete nastale nakon rušenja brane koja je priječila milijune kubičnih metara otpadnih voda.

Nakon rušenja brane uslijedila je jedna od najtežih ekoloških katastrofa u modernoj povijesti te zemlje.

Početkom ovog mjeseca, 60 milijuna kubičnih metara otpadnih voda i blata, sručilo se na malo selo ispod rudnika, usmrtivši 13 stanovnika.

Rudarski kompleks u vlasništvu je firme Samarco, zajedničke kompanije svjetskog giganta BHP Biliton i najvećeg svjetskog proizvođača željeza, brazilskog Valea.

Posljedice u cijeloj regiji

Samarko je sa 65 milijuna dolara već kaznila brazilska agencija za zaštitu okoliša, zbog katastrofe koja je uništila riječni tok Rio Dose, u dužini 80 kilometara ispod rudnika, te zagadila izvore pitke vode za blizu 250.000 stanovnika.

Ministrica okoliša Izabella Teixeira najavila je da će nova tužba biti podignuta idućeg tjedna, a njome će biti obuhvaćena cjelokupna šteta u dolini rijeke.

“Naša komisija je ustanovila da je šteta nastala na samoj lokaciji posebna kategorija, ali i da se moraju uzeti u obzir posljedice u cijeloj regiji Mariana. Stoga će ukupna vrijednost tužbe dostići 5,2 milijarde dolara”, rekla je Teixeira.

Prema navodima državnog tužitelja, novac od tužbe bit će stavljen u fond i iskorišten za sanaciju ekološke štete cijelom dužinom Rio Dose.

A sam iznos tužbe, kako tvrdi ministrica Teixeira, utvrđen je na temelju znanstvenih istraživanja.

“Bili smo u mogućnosti napisati detaljan izvještaj nakon poplave i klizišta oko Rio Dose, na osnovu kojih smo definirali sve procese neophodne za saniranje štete”, kaže ministrica okoliša.

Mulj stigao skroz do Atlantika

Mulj i narandžasti sediment iz rijeke do vikenda je prešao put od 500 kilometara, nakon čega je završio na obalama Atlantika, što je utjecalo i na lokalni turizam.

Iz Samarka su ranije ovog tjedna izjavili kako mulj iz otpadnih voda nije štetan za ljude. Međutim, njihovu izjavu opovrgao je izvještaj UN-ove agencije za zaštitu ljudskih prava.

Prije podizanja tužbe iz kompanije su najavili da će osnovati fond za čišćenje bazena Rio Dose, iz kojeg bi se također trebale platiti odštete osobama pogođenim ovom katastrofom.

No, točan iznos novca u fondu nije preciziran.

Izvor: Al Jazeera i agencije