Brazil zbog Mundijala utonuo u recesiju

Ovo je loša je vijest za brazilsku predsjednicu Dilmu Rousseff uoči predsjedničkih izbora u oktobru

Brazilsko je gospodarstvo u drugom tromjesečju uronilo u recesiju, prvi put od globalne financijske krize 2009. godine, što je posljedica oštrog pada investicija i Svjetskog nogometnog prvenstva, koje je narušilo poslovnu aktivnost.

Najveće južnoameričko gospodarstvo palo je u drugom tromjesečju 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, kada je bruto društveni proizvod oslabio 0,2 posto.

To znači da je zaronilo u recesiju, koja se definira kao pad gospodarstva dva tromjesečja zaredom.

U drugom su tromjesečju investicije pale za oštrih 5,3 posto, što je njihov najveći pad od 2008. godine, dok je industrijska proizvodnja skliznula 1,5 posto, već četvrti kvartal zaredom.

Poslovna aktivnost usporila je, kažu analitičari, i zbog održavanja SP-a u lipnju i srpnju, jer su mnogi gradovi dane odigravanja utakmica proglasili neradnima, kako bi spriječili prometne gužve i ostale logističke probleme.

Pojačana potrošnja turista zbog Mundijala nije mogla spriječiti pad gospodarstva.

Pad popularnosti Dilme Rousseff

“U tom je razdoblju bilo više slobodnih dana nego inače, dok su mnogi tradicionalni brazilski turisti, koji nisu htjeli odmor provesti u gužvi s nogometnim navijačima, izabrali druge destinacije”, kaže Wyre Davies, dopisnik BBC-a iz Rio de Janeira.

Pad gospodarstva u recesiju loša je vijest za brazilsku predsjednicu Dilmu Rousseff uoči predsjedničkih izbora u listopadu.

Posljednje tri godine brazilsko gospodarstvo sporo raste, za što mnogi analitičari okrivljuju ekonomsku politiku lijevo orijentirane Rousseff, zbog koje je palo povjerenje poduzetnika i potrošača, dok su financijski ulagači pretrpjeli velike gubitke.

Za vrijeme njenog mandata gospodarstvo je prosječno raslo manje od dva posto godišnje, dok je za njezina prethodnika Luiza Lule da Silve BDP rastao blizu četiri posto.

Zbog toga se smanjuju šanse Rousseff za pobjedu na izborima.

Prema posljednjim anketama, u popularnosti zaostaje za kandidatkinjom centra Marinom Silva.

Izvor: Agencije