Brazil želi iskoristiti ruski embargo

Kriza u Ukrajini odrazila se na ekonomije ne samo Europske unije nego i šire. Ruski embargo na uvoz proizvoda sa Zapada privukao je pozornost i brazilskih farmera. Plasmanom svojih proizvoda na rusko tržište, pokušat će nadomjestiti nedostatak zbog zabrane uvoza robe iz EU-a i SAD-a.

U tvornici za preradu mesa peradi Korin uvodi se i treća smjena kako bi se proizvodi na vrijeme postavili na police domaćih supermarketa. Korin je, s kapacitetom 45 tona dnevne proizvodnje, relativno mala tvornica u odnosu na svjetske standarde, ali to je jedna od najuspješnijih kompanija u Brazilu, s odrednicom “organska ishrana”.

“Industrijski modeli masovne proizvodnje se mnogo kritiziraju, pa su kupci motivirani kupovati organsku hranu. Upravo na tome počiva rast naše kompanije”, kaže Luiz Dematte, direktor proizvodnje.

“Samo u regiji Ipeuane gotovo 29.000 privrednika kompaniji Korin isporučuje više od milijun kokoši dnevno. Za sada, uprava svoje proizvode plasira samo na brazilsko tržište. Međutim, tvrde da su, ukoliko bi se ukazala dobra prilika, spremni dio proizvodnje preusmjeriti na izvoz”, javlja reporter Al Jazeere Gabriel Elizondo.

Kratkoročna dobit

A to bi se moglo dogoditi uskoro. Budući da je Rusija blokirala uvoz hrane sa Zapada, brazilski proizvođači se spremaju uskočiti na njihovo mjesto. Korin je samo jedna od stotina prehrambenih kompanija koje su se našle na listi potencijalnih izvoznika.

Brazil već ima izgrađeno ime u ovom sektoru, budući da opskrbljuje 38 posto potražnje za piletinom u 150 zemalja svijeta, uključujući i Rusiju.

“U ovoj situaciji s Rusijom, pojedine zemlje itekako profitiraju, uključujući i Brazil. Postoji šansa da naši proizvođači ostvare još veći udio na ruskom tržištu. Ali, budući da ne znamo kako će se situacija razvijati, svaka dobit je samo kratkoročna”, kaže Leomar Somensi iz Zadruge za preradu peradi Aurora.

O jačanju ekonomskih veza između Rusije i Brazila govorilo se na summitu zemalja BRICS-a u srpnju. Brazilska predsjednica Dilma Rousseff je u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekla kako očekuje da će trgovinska razmjena dviju zemalja dostići 10 milijardi dolara do kraja ove godine.

Ako se to ostvari, korist bi mogle imati i farme poput te.

Izvor: Al Jazeera