Brazilci danas biraju novog predsjednika

Brazilci će u nedjelju na izborima odlučiti ko će biti njihov sljedeći predsjednik. Iako je riječ o najbogatijoj državi Latinske Amerike, ekonomija koju vodi predsjednica ljevičarka Dilma Rousseff je oslabila. Mnogi se pitaju hoće li taj trend biti nastavljen ukoliko se zemlja okrene političkoj desnici.

Najveća, najbrojnija i daleko najbogatija nacija u Latinskoj Americi; i ne samo to… Brazil zaostaje jedino za Kinom među zemljama u razvoju. Njegov bruto društveni proizvod veći je od indijskog, iako ima šest puta manju populaciju, a jedino Kina ima veći obim direktnih stranih ulaganja.

Ipak, tokom mandata Dilme Rousseff ekonomija je pretrpjela udarac, što otvara mogućnost uspona političke desnice.

Zabrinuti Mujica

“U posljednjih 10 godina okosnicu svjetskog ekonomskog potencijala više ne čine razvijene zemlje, koje predvodi SAD, već zemlje u razvoju”, izjavio je ekonomksi amalitičar Jorge Castro.

Ukoliko pobijedi, od Aecija Nevesa se očekuje otvaranje jedne od najzatvorenijih svjetskih privreda veoma potrebnim reformama i približavanje Brazila SAD-u, kao i udaljavanje od zemalja poput Irana.

“Ukoliko dođe do promjena u predsjedničkoj palači, utjecaj će se osjetiti najviše u Latinskoj Americi, gdje ljevičarska vlada kontrolira odnos snaga između regionalnih blokova. Venecuela i Kuba, prije svih, primile su milijarde dolara u pomoći i investicijama od Brazila, što će vjerovatno prestati ukoliko pobijedi Neves”, izvještava iz Brazilije reporter Al Jazeere Lucia Newman.

Socijalistički predsjednik susjednog Urugvaja Jose Mujica nije mogao sakriti zabrinutost.

“Promjena će se vjerovatno odraziti na odnose, ali sretan sam, jer mi je rečeno da će bivši predsjednik Lula biti kandidat na narednim izborima, a sve dok on bude živ imat ćemo Brazil za prijatelja”, rekao je Mujica.

Obećanje Boliviji

Još jedan susjed je zabrinut. Neves obećava promjenu politike prema Boliviji, koja, kako kaže, proizvodi kokain kako bi opskrbila oko četiri miliona ovisnika u Brazilu.

“Nedvosmisleno je kazao da će kokain zauzeti centralno mjesto u našim odnosima. Neves obećava da neće dopustiti Boliviji da nastavi izvoziti drogu pod prijetnjom ekonomskih sankcija”, kaže Carlos Valverde, analitičar iz Bolivije.

Izbori će, prema svemu sudeći, biti neizvjesni, kao i posljedice po Brazil, ali i cjelokupnu regiju.

Izvor: Al Jazeera