Brazilci se zaljubili u Seedorfa

Uprkos njegovoj popularnosti, Seedorfu je trebalo vremena da se navikne na novi život. (Reuters)

Sama pomisao dovođenja nekog veoma poznatog nogometaša iz Evrope bila je nezamisliva u Brazilu sve dok Botafogo nije angažirao bivšeg reprezentativca Holandije, 36-godišnjeg Clarencea Seedorfa u junu, navodi agencija Reuters.

Šest mjeseci kasnije, igrač rođen u Surinamu koji je uspješno branio boje holandskog Ajaxa, italijanskih klubova Sampdoria, Inter Milan, AC Milan, te španskog Real Madrida, postao je veoma poštovan nogometaš u Brazilu i očinska figura mladim saigračima.

„Mislim da sam pomogao pri otvaranju vrata i u pokazivanju da je moguće imati veoma dobro iskustvo u Brazilu“, kazao je Seedorf.

„Brazil je inače bio izvozna država nogometaša, da bi sada pokazao kako je doboar uvoznik, a to sve ima veze sa ekonomskim razvojem države. Pogledajte samo Neymara koji i dalje igra ovdje. U prošlosti, momak poput njega bi već imao dvogodišnje iskustvo, u najmanju ruku, u nekom evropskom klubu.“

U posljednjih 25 godina postojao je skoro stalan odlazak brazilskih nogometaša u inostranstvo, sa stotinama igrača koji su otišli iz države zbog unosnijih i organiziranijih liga vani.

Dramatična promjena

Većina igrača iz Latinske Amerike obično se zapute u Argentinu, Čile, Kolumbiju i Meksiko, dok se nešto više nacionalistički nastrojeni Brazilci pitaju zašto su stranci uopće potrebni najuspješnijem sportu ove države.

No, situacija se dramatično promijenila u proteklim godinama. Nogometaši iz drugih južnoameričkih država zadobili su veliko poštovanje u Brazilu, a ekonomski bum države se dobro osjeti i u lokalnom nogometu preko unosnih sponzorskih ugovora.

Iako je Seedorf oženio Brazilku i dobro poznaje najveću državu Južne Amerike, njegova selidba je izazvala čuđenje evropskih igrača koji se, na zalasku karijere, obično odluče za klubove sa Bliskog istoka, iz Sjedinjenih Američkih Država ili Australije.

„Dugo je trajao proces dok sam došao do konačne odluke“, rekao je.

„Brazil, očito, ima ogroman potencijal, mnoge prilike su se stvorile činjenicom da će se uskoro ovdje igrati Kup konfederacija, potom Svjetsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre i sa te tačke gledišta sam bio veoma zainteresiran da budem na ovom tržištu.“

„Botafogo ima veoma ambiciozne planove, riječ je o ambicioznom klubu koji se želi vratiti u vrh, gdje je i prije bio, a sa veoma mladim timom. To je za mene velika motivacija nakon 10 godina provedenih u Milanu, a to je pronalazak novog entuzijastičkog projekta koji mi može pomoći da se svako jutro budim raspoložen i da nastavim igrati.“

“Ludi navijači”

Uprkos njegovoj popularnosti, Seedorfu je trebalo vremena da se navikne na novi život.

„Trenira se veoma rano ujutro, u devet sati, zbog ugodnog svjetla i topline. Postoje još mnogi aspekti ovog velikog iskustva, no izazov je u prilagođavanju“, istakao je.

„Ima više kreativnosti, manje taktičke discipline, no to je sve u ravnoteži i ne postoji dobar ili bolji način. Veoma je različito, no i veoma intenzivno.“

Najveće razlike su pretrpan raspored i razigrani navijači na tribinama.

 „Ovdje se meč igra svaka tri dana, no ono što me je najviše iznenadilo su navijači koji su svi ludi za nogometom, ali ne idu na sve utakmice. To me podosta iznenadilo. Kada je važan meč lako se napuni Maracana sa 120.000 osoba, a onda na narednoj utakmici ima jedva 3.000 posjetilaca.“

Svi strahovi da bi Seedorf mogao imati problema u prilagođavanju brzo su nestali. Brazil je Holanđanina prihvatio jednako brzo kao i on ovu državu.

„Znam da sam naporno radio kako bih donio neku vrijednost Botafogu i brazilskom nogometu. Cijela me država pozitivno prihvatila, pokazala dosta ljubavi i za to sam veoma zahvalan. Na meni je sada da budem primjer kako na terenu tako i van njega.“

Izvor: Agencije