Brazilski karneval u sjeni državne krize

Karneval u Brazilu često je prilika da nacija zaboravi svoje nevolje i dobro se zabavi. Ove godine teže je pobjeći od stvarnosti. Zemlju potresaju problemi zdravstvenog sektora, politička kriza i sve slabija ekonomija.

Karneval u Brazilu, vrijeme za sambu i dobru zabavu dok država prolazi kroz političku i ekonomsku krizu. Ali, nisu svi zaboravili svoje probleme. Među njima je i Niva Silva, obučena u kutiju osnovnih životnih namirnica, kojima se mjeri standard građana.

“Osnovne namirnice su znatno poskupjele. Stope inflacije i korupcije su visoke, zbog čega siromašni pate”, rekla je Niva Silva, učesnica na karnevalu.

Prilika za ismijavanje

A poruka ove ulične zabave, “kakav haos, dobra vremena su prošla”, prilika je za građane da ismijavaju vladajuću klasu.

“Supruga predsjednika Kongresa je optužena da plaća 59.000 dolara teniskom šampionu za privatne časove našim novcem. Zbog toga smo se obukli kao ona”, kazala je Monica Marta, učesnica na karnevalu.

Ulična parada bavi se likom i djelom predsjednice Dilme Rousseff i njenog prethodnika Lule da Silve. Brazil se suočava s dubokom recesijom, a Rousseff se bori da zadrži poziciju usred korupcijskog skandala vrijednog više milijardi dolara, koji je obuhvatio većinu političkih stranaka, naročito njenu. A standard u Brazilu sve je niži.

Više u videosnimku…  

Izvor: Al Jazeera