Brazil: Kongres izglasao opoziv predsjednice

Aktuelnu predsjednicu trenutno podržava samo 10 posto Brazilaca (EPA)

Donji dom brazilskog parlamenta je potrebnom dvotrećinskom većinom podržao opoziv predsjednice države Dilme Rousseff, a tu će odluku razmatrati gornji dom, odnosno Senat.

U Senatu je za odluku o opozivu potrebna prosta većina glasova.

Ako Senat odobri početak procesa opoziva, Dilma Rouseff će napustiti poziciju predsjednice na 180 dana, tokom kojih će parlamentarci razmatrati njezino djelovanje. U tom će razdoblju na čelu Brazila biti potpredsjednik Michel Temer.

Ako senatori ne prihvate argumente inicijatora opoziva, Rouseff će se vratiti na dužnost.

Glasanje u donjem domu parlamenta, odnosno Kongresu, održano je u atmosferi okupljanja građana u gotovo svim brazilskim regijama, kako onih koji je podržavaju, tako i onih koji traže odlazak predsjednice.

Priznanje poraza

Vlada je priznala poraz Dilme Rouseff u donjem domu, uz tvrdnju da su u tom tijelu pobijedili “zagovaratelji prevrata” te da je riječ o privremenom porazu, jer “rat još nije okončan”.

Vlada poziva na očuvanje mira te ističe kako građanima valja objasniti da je donji dom utvrda zagovaratelja puča, ali da se borba nastavlja na ulicama i u Senatu.

Šef Ureda predsjednice Rouseff Jaques Wagner kaže kako je Vlada uvjerena da će Senat odbaciti odluku donjeg doma.

Postupak opoziva Dilme Rouseff pokrenut je nakon optužbi da je prikrivala razmjere budžetskog deficita tokom kampanje za ponovni izbor krajem 2014. godine.

Trenutno uživa podršku od samo 10 posto Brazilaca, a u prilog joj ne ide ni ekonomska kriza, najteža s kojom je suočen Brazil u zadnjih nekoliko decenija.

Izvor: Agencije