Brazuka, pakistanski doprinos Mundijalu

Možda nije jaka nogometna nacija, ali Pakistan daje važan doprinos Svjetskom prvenstvu. Naime, u toj zemlji je proizvedena službena lopta Mundijala u Brazilu – Brazuca.

Adidas je na Brazuci radio više od dvije godine. Vrhunski inženjeri pobrinuli su se da na nogometnom prvenstvu igrači udaraju do sada najnapredniju loptu.

Ono što je interesantno je da se Brazuca proizvodi u pakistanskom gradu Sialkot. Proizvodna linija dizajnirana je posebno za  njenu proizvodnju, jer to nije klasična nogometna lopta.

Umjesto 32 komada, ima samo šest dijelova, koji su spojeni pomoću toplote. Isprva, sve lopte su trebale imati oznaku “Made in China”, ali zbog ogromne potražnje, Adidas se okrenuo Pakistanu.

“Cjelokupna proizvodnja trebala je biti u Kini. Međutim, dizajn je tako dobar, a reakcije još bolje – zato se kompanija odlučila  i za drugi izvor, kako bi povećali našu kolekciju lopti”, govori Aviv Ur Rahman iz Adidasa.

Kriket i hokej na travi

U jednom trenutku Pakistan je proizvodio 70 posto ručno šivenih nogometnih lopti u svijetu. Sada se mora takmičiti s Kinom, no svake godine napravi 40 miliona lopti.

Iako mnogi od radnika u fabrici vole gledati nogomet, oni sebi vjerojatno nikada neće moći priuštiti jednu takvu loptu. Zarađuju 100 dolara mjesečno, a ona košta 160 dolara.

Uprkos tome, Lubna Shabir je ponosna na svoj rad.

“Dok gledam Mundijal, samo mislim o tome… Mi smo napravili loptu i veoma smo sretni”, ističe.

Nogomet Pakistancima nije baš jača strana. Mnogo su bolji u kriketu ili hokeju na travi, ali njegova popularnost raste.

“Nogomet je igra koju volimo. Nadam se da će naša zemlja jednog dana nastupati i na SP-u i učiniti nas ponosnim”, kazao je nogometaš Ali Kamran.

Iako je Pakistan poznat po najboljoj nogometnoj lopti, ipak želi postati poznatiji po sjajnim nogometašima.

Izvor: Al Jazeera i agencije